Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V žádné obci v působnosti královéhradeckého soudu se volby opakovat nemusejí

V žádné obci či městě v působnosti Krajského soudu v Hradci Králové se zářijové komunální volby opakovat nemusejí. Soud v souvislosti s komunálními volbami evidoval dvanáct stížností, z toho devět zamítl, dvěma se kvůli formálním nedostatkům nezabýval a jedné vyhověl. Poslední dvě stížnosti, se kterými se vypořádal, jsou na volby v Městském obvodu Pardubice VI a v obci Semín na Pardubicku, obě zamítl. Vyplynulo to z informací na webu soudu.

Do působnosti Krajského soudu v Hradci Králové spadají kromě Královéhradeckého a Pardubického kraje také okresy Semily v Libereckém kraji a Havlíčkův Brod na Vysočině.

Krajský soud v Hradci Králové vyhověl jediné stížnosti na komunální volby, a to ve Stanovicích na Trutnovsku a změnil tím výsledek voleb. V obci s 600 obyvateli šlo o návrh na neplatnost volby kandidáta. Podle soudu z kontrolního přepočtu hlasů vyplynulo, že okrsková volební komise se dopustila významných pochybení při sčítání hlasů. Soud proto vyslovil neplatnost volby jedné kandidátky uskupení Pro lepší obec a současně vyhlásil řádně zvoleným členem zastupitelstva obce Stanovice kandidáta volební strany Občané Stanovic.

Pracoviště v Hradci Králové zaregistrovalo letos osm žalob na komunální volby, včetně okresu Semily a Havlíčkův Brod, pobočka Pardubice zaevidovala čtyři.

Pracoviště v Hradci Králové obdrželo po dvou stížnostech na volby v Chotěboři na Havlíčkobrodsku a v Benešově u Semil na Semilsku a po jedné ve Stanovicích na Trutnovsku, Bohuslavicích na Náchodsku, Náchodě a v obci Habřina na Královéhradecku. Pobočka v Pardubicích eviduje stížnosti na volby v Dašicích, Semíně na Pardubicku, Městském obvodu Pardubice VI a v Březové nad Svitavou na Svitavsku.

Hradecké pracoviště soudu zamítlo či odmítlo obě stížnosti na volby v Chotěboři, jednu v Benešově u Semil, v Bohuslavicích a také v obci Habřina. Dvěma stížnostmi, po jedné na volby v Náchodě a v Benešově u Semil, se kvůli formálním nedostatkům nezabýval. Vyhověl stížnosti na volby ve Stanovicích. Pobočka krajského soudu v Pardubicích zamítla stížnost na volby v Dašicích a v Semíně na Pardubicku, v Březové nad Svitavou a také v šestém pardubickém obvodu.

V souvislosti s komunálními volbami před čtyřmi lety Krajský soud v Hradci Králové obdržel 20 žalob, z toho 12 vyřizovalo pracoviště v Hradci Králové a osm pobočka v Pardubicích. Krajský soud tehdy vyhověl pouze stížnosti na volby v Rašíně na Jičínsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Malá

Štítky ČR, soud, volby, obce, Královéhradecký, Pardubický, Liberecký, Vysočina, komunální volby, Pardubice, Krajský soud v Hradci Králové, Pardubický kraj, Semín, Stanovice, Královéhradecký kraj, Semily, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V žádné obci v působnosti královéhradeckého soudu se volby opakovat nemusejí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.