Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavbaři v Neratově dokončují opravu prosklené střechy poutního kostela

Druhá etapa opravy prosklené střechy poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově na Rychnovsku je ve finále. Stavbaři za pomoci jeřábu dokončují výměnu skel, lišt a úchytů do střechy.

Zatímco první etapa, která skončila v srpnu, se týkala vnitřku kostela, druhá etapa zahrnuje hlavně venkovní práce a skončit by měla v listopadu. "Celkové náklady na obě etapy jsou 19 milionů korun," řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov, jež se od 90. let snaží vysídlenou osadu oživit. Sdružení na opravě spolupracuje s římsko-katolickou farností Neratov. Osada Neratov v bývalých Sudetech spadá pod Bartošovice v Orlických horách. Prosklená střecha byla dokončena v roce 2007.

Stavbaři nyní instalují na střechu skla. "Počasí nám nyní přeje, což donedávna neplatilo. Proto máme mírné zpoždění. Do konce října by mělo lešení z kostela zmizet. Práce probíhají za provozu," řekl Nekvinda. Podle něj byla oprava střechy nutná, protože do ní zatékalo. Cílem prací je také snížit střešní vlhkost a zlepšit statiku střechy. "Z celkové částky 19 milionů korun se dosud proinvestovaly zhruba dvě třetiny. Vnitřní práce jsou komplet hotové," uvedl Nekvinda. Peníze na opravu jdou z půjček, například od hradeckého biskupství, z darů, sdružení se snaží získat i podporu od Královéhradeckého kraje.

Kostel v horské osadě Neratov je postižen vlhkostí, která je způsobena extrémními rozdíly teplot v přízemí a pod střechou kostela, především v zimních měsících. Odborníci proto vyhodnotí po opravách změnu podmínek uvnitř stavby, a pokud to bude nutné, přijde na řadu třetí etapa, která bude obnášet úpravy v navazující části střechy z obvyklé krytiny. "Pokud na třetí etapu dojde, předpokládáme její ukončení na jaře 2023," řekl Nekvinda.

V první etapě, která začala na jaře, stavbaři instalovali rozpěry - tyče a zpevnili některé trámy. Při stavbě prosklené střechy se předpokládalo, že střecha se bude rozpínat, proto ji zpevňovala ocelová lana. Časem se ale ukázalo, že střecha má tendenci jít k sobě, což také potvrdili před zahájením oprav statici, kteří znovu udělali výpočty střechy. Proto lana v některých místech nahradily tyče.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Tomek

Štítky ČR, stavby, církev, Neratov, rekonstrukce, střecha, oprava, kostel, Nanebevzetí Panny Marie, okres Rychnov nad Kněžnou, Sudety, Bartošovice v Orlických horách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbaři v Neratově dokončují opravu prosklené střechy poutního kostela  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.