Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradeckými náměstky mají být Hloušek, Řádek, Vrbický, Dvořáková a Záruba

Náměstky pravděpodobné královéhradecké primátorky Pavlíny Springerové (HDK) by se měli stát Miroslav Hloušek (ODS), Lukáš Řádek (TOP 09), Pavel Vrbický (Piráti), Ilona Dvořáková (Rozvíjíme Hradec) a Adam Záruba (Změna pro Hradec).

V Hradci Králové už je jasno. Pětikoalice se domluvila na obsazení křesel v zastupitelstvu. "Jednání probíhalo konstruktivně. Řešili jsme jednu agentu, která byla poptávána dvěma subjekty, vyřešili jsme ji ke spokojenosti všech. V tuto chvíli máme jednoznačně dané složení vedení města pro období 2022 až 2026," řekla Pavlína Springerová.

Pětikoalice má v plánu podepsat koaliční smlouvu 24. října před zasedání ustavujícího zastupitelstva. Pětikoalice by měla být složena z koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. V zastupitelstvu by měla mít 21 ze 37 mandátů. Ve volbách vítězné hnutí ANO a také SPD tak zřejmě skončí v opozici.

V gesci primátorky Springerové by mělo být školství, krizové řízení, bezpečnost, mezinárodní vztahy a agenda Komise místních samospráv. První náměstek Hloušek má odpovídat za ekonomiku a rozpočet a městské organizace, náměstek Řádek by měl mít na starosti rozvoj, životní prostředí, dotace a energetiku, náměstek Vrbický by měl řešit hlavně sociální oblast, bytovou politika, IT a digitalizaci. Náměstkyně Dvořáková by měla mít v gesci kulturu a cestovní ruch a náměstek Záruba investice, územní plán, urbanismus a architekturu a památkovou péči. K dořešení zbývá oblast dopravy, majetku a sportu.

Série povolebních jednání pětikoalice je podle Springerové po dnešku u konce. "Musím dodat, že ještě v pondělí dojde k bilaterální schůzce mezi zástupci Pirátů a ODS, kde bude definitivně dořešena gesce majetku, protože jsou dvě varianty, což má potom dopad i na gesci sportu a dopravy. Máme dvě varianty a pouze rozhodneme, která z nich bude aplikována. Není žádný spor, pouze potřebujeme rozhodnout, která varianta bude efektivnější. Jde pouze o kosmetickou záležitost, vše je jinak domluvené," řekla Springerová.

Pětikoalice se již dříve také dohodla na 11členné radě města, kde by měla mít koalice HDK a TOP 09 tři místa stejně jako ODS. Po dvou radních by měli mít Piráti a Rozvíjíme Hradec, Změna pro Hradec a Zelení obsadí v radě jedno místo. Pět radních, tedy kromě pěti uvolněných (plně placených) náměstků a primátorky, by mělo být neuvolněných, tedy ne plně placených. Jména zbývajících radních zveřejní pětikoalice v nejbližších dnech.

Zářijové komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO se ziskem 13 mandátů před druhým uskupením HDK a TOP 09 se sedmi mandáty, třetí byla ODS s pěti mandáty. Piráti mají čtyři mandáty, Rozvíjíme Hradec drží tři křesla stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Pavlíny Springerové

Štítky ČR, správa, volby, obce, koalice, Hradec Králové, Pavel Vrbický, ODS, Hradecký demokratický klub, Pavlína Springerová, Česká pirátská strana, TOP 09, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradeckými náměstky mají být Hloušek, Řádek, Vrbický, Dvořáková a Záruba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.