Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pětikoalice v Hradci Králové plánuje podpis koaliční smlouvy na 24. října

Pět politických subjektů, které v Hradci Králové vyjednávají o koalici, podepíše koaliční smlouvu 24. října dopoledne. Ve stejný den by se mělo konat ustavující zastupitelstvo města. Novinářům to v noci na dnešek po jednání řekli zástupci pětikoalice. Zastupitelé by na ustavujícím zasedání měli zvolit vedení města. Rýsující se pětikoalice by měla v zastupitelstvu 21 ze 37 mandátů. Jestliže pětikoalice vznikne, ve volbách vítězné hnutí ANO a také SPD skončí v opozici.

Pětikoalice by měla být složena z koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Všechna tato uskupení by měla mít po jednom náměstkovi a koalice HDK a TOP 09 navíc primátorku, prorektorku Univerzity Hradec Králové Pavlínu Springerovou (HDK). Na obsazení pozice primátora se pětikoalice dohodla již dříve.

"Plánujeme, že rada bude mít 11 členů. Součástí rady by byla primátorka, pět náměstků a pět neuvolněných radních," řekla Springerová. Koalice HDK a TOP 09 má mít tři radní stejně jako ODS. Po dvou radních by měli mít Piráti a Rozvíjíme Hradec, Změna pro Hradec a Zelení obsadí v radě jedno místo.

Politické subjekty projednaly ve čtvrtek večer priority, které budou základem pro budoucí programové prohlášení a budou tvořit přílohu koaliční smlouvy. Jsou mezi nimi například věci, které se týkají nutnosti dokončení územního plánu, problematiky koncepce dopravy, bydlení nebo opatření proti změně klimatu.

"Dnes jsme hovořili především o programových prioritách a o koaliční smlouvě, domluvili jsme se, jak by koaliční smlouva měla znít. Měla by mít přílohu, kde bude základní osnova priorit našeho města pro budoucí čtyři roky s tím, že v gescích a náměstkovských pozicích jsme z 95 procent domluveni. Zbývá dořešit jednu záležitost, myslím, že bychom ji měli mít do konce týdne,“ řekla Springerová.

Komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO se ziskem 13 mandátů před druhým uskupením HDK a TOP 09 se sedmi mandáty, třetí byla ODS s pěti mandáty. Piráti mají čtyři mandáty, Rozvíjíme Hradec drží tři křesla stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

Hnutí ANO krátce po sečtení voleb vyslovilo zájem o koalici s ODS s tím, že by si nenárokovalo post primátora. Koalice ANO a ODS by ale měla pouze menšinových 18 mandátů. Zastupitel za ANO Denis Doksanský koncem září v České televizi řekl, že rozhodující 19. hlas by pro možnou koalici ANO s ODS mohl dodat člen Trikolory zvolený do zastupitelstva na kandidátce SPD. Tento návrh člen vyjednávacího týmu ODS Miroslav Hloušek vzápětí smetl ze stolu. Zbývající strany pětikoalice daly již dříve najevo, že odmítají koalici s hnutím ANO i SPD.

Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, primátorem se stal Alexandr Hrabálek (ODS). Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, volby, obce, Hradec Králové, koaliční smlouva, ANO 2011, koalice, ODS, Svoboda a přímá demokracie, Hradecký demokratický klub, TOP 09, Pavlína Springerová, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Hojgr

Hodnotím rozum členů zúčastněných stran a subjektů, že nešli do "spolupráce" s stbákovým Hnitím ANO, jak jsme tomu leckde svědky.

Pondělí, 17. října 2022, 14:09Odpovědět

Pětikoalice v Hradci Králové plánuje podpis koaliční smlouvy na 24. října  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.