Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede v sobotu druhou premiéru sezony, hru Bílý Jelen

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede dnes druhou premiéru sezony, hru Floriana Zellera nazvanou Bílý Jelen v režii uměleckého šéfa divadla Pavla Kheka. V hlavních rolích se představí Jiří Zapletal, Filip Richtermoc a Kamila Sedlárová.

Nejnovější Zellerův text měl světovou premiéru pod názvem The Forest v únoru 2022 v londýnském Hampstead Theatre. Česká premiéra hry v překladu Michala Zahálky bude druhé uvedení na světě, uvedlo divadlo. Tématem hry je pravda, lež, a také to, kam člověka dožene jeho svědomí. "Jedná se o značně náročný text, a to hned z několika důvodů. Zeller si důmyslně pohrává s různými žánry," uvedla dramaturgyně Lenka Smrčková.

Rozpětí je podle ní velmi široké, od klasické francouzské konverzační komedie po detektivku až thriller. "Hru jsme vybrali i proto, že jak pro herce, tak pro celý náš tým představuje výzvu, a divákům může nabídnout něco jiného, a to jsme chtěli. Střídání žánrů vyžaduje velikou hereckou pohotovost a pravdivost," uvedla Smrčková. Upozornila, že symbolika jelena má v různých kulturách mnoho významů. Tradičně je jelen považován za krále lesů, je představitelem tvoření a obnovy, vznešenosti, moudrosti, životní síly a energie.

"Shoz paroží představuje koloběh života, umírání a zrození. Jelen je spojován i s mužskou touhou, s ideálem něčeho dokonalého, ale často zakázaného. Zajímavostí je, že Česká republika má světové prvenství v počtu chovaných kusů bílého jelena," uvedl v tiskové zprávě mluvčí divadla Martin Sedláček..

V nejnovější inscenaci se představí i nové posily souboru, Martina Czyžová a Martin Klapil. Hudbu složil člen souboru William Valerián, kostýmy navrhla Agniezska Pátá-Oldak.

"Premiéra začne v 19:00 na hlavní scéně a bude jí předcházet od 18:15 vernisáž obrazů Jana Dingy,," uvedl v tiskové zprávě mluvčí divadla Martin Sedláček. Klicperovo divadlo v divadelní sezoně 2022/2023 nabídne šest premiér. První byla adaptace románového díla Hermanna Brocha Očarování, kterou divadlo uvedlo v pátek 7. října. Třetí premiérou sezony bude dramatizace románového bestselleru Vojtěcha Matochy Prašina. Klicperovo divadlo ji uvede 10. prosince na hlavní scéně. Čtvrtou premiérou bude Její pastorkyňa v režii Diany Nečásek Šoltýsové, kterou divadlo nabídne 4. března 2023 také na hlavní scéně.

Pátou premiérou sezony 2022/2023 bude hra napsaná přímo pro Klicperovo divadlo. Půjde o novou hru Reného Levinského Celý život nestačí v režii Jana Friče. Premiéra v Klicperově divadle by měla být 6. května 2023. Závěr sezony bude patřit hře Tělo tajné agentky v režii Tomáše Dianišky, na jejíž premiéru se diváci mohou těšit 27. května 2023 na hlavní scéně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, Klicperovo, Hradec Králové, premiéra, Klicperovo divadlo, Florian Zeller, Filip Richtermoc, Jiří Zapletal, Martin Sedláček, Hermann Broch, Jan Frič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede v sobotu druhou premiéru sezony, hru Bílý Jelen  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.