Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dělníci ručně rozeberou areál bývalé koželužny v Hradci Králové. Materiál chce město znovu použít

V hradeckých Kuklenách dělníci začnou s demolicí bývalé koželužny. Místní však nepotkají žádné pyrotechniky ani mechanika, který by obsluhoval velký jeřáb s demoliční koulí. Půjde o ruční práce. Dělníci areál defacto rozeberou ručně tak, aby město mohlo materiál ještě použít. O demolici a využití lokality se v Hradci Králové mluví už 13 let.

Demoliční četa se do areálu bývalé fabriky z 19. století přesune už tento měsíc. Postupně rozeberou tovární haly. Práce mají trvat do léta příštího roku a radnice za ně zaplatí 1,5 milionu korun. Jediné, co zůstane je tovární komín.  

„Demoliční práce budou prováděny velmi šetrně, půjde defacto o ruční rozebrání objektu. Cihly a další stavební materiály, které budou zachovalé, zůstanou městu pro další využití,“ popisuje v tiskové zprávě demoliční práce mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková. Odpad, který z demolice zůstane, budou dělníci postupně odvážet na skládku. Po dobu sedmi měsíců budou muset místní počítat s hlukem a prachem. 

Na místě staré továrny má vzniknout kuklenské náměstí  

O podobě nového prostoru v místě staré továrny radnice mluví už 19 let. V současné době je nejpravděpodobnější nové kuklenské náměstí. K tomu už má radnice připravenou studii. „Jeho součástí by mohl být nový objekt, který bude obsahovat historické prvky staré koželužny a bude sloužit místním pro společensko-kulturní účely,“ uvádí ve zprávě vedoucí odboru hlavního architekta Petr Brůna

Návrhů na využití toho místa v Kuklenách už byla celá řada. V minulosti se mluvilo například o vybudování dvou parků, domova pro seniory nebo kulturního centra. Součástí měla být celá řada interaktivních vodních prvků. 

Už v roce 2013 město zveřejnilo vizualizace parku, který se měl rozprostírat u Malého labského náhonu. Zeleň měla přibýt i v prostorách bývalé fabriky, kde by doplnila prostor kolem zmiňovaného centra pro seniory.  

Žádný z těchto plánů se však městu za 13 let nepodařilo dotáhnout do úplného konce. Zatím také stále neví, kdy by se mělo s přípravou a stavbou nového náměstí začít.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto flor.cz

Štítky koželuna, Kukleny, Hradec Králové, demolice, plán, revitalizace, fabrika, továrna, materiál, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci ručně rozeberou areál bývalé koželužny v Hradci Králové. Materiál chce město znovu použít  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.