Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zavřete okna. Invaze slunéček se blíží, připomínají vědci

S babím létem si lidé opět všímají většího počtu hmyzu, který migruje do domácností. To platí i pro invazivní slunéčka východní. Ta budou hledat zimní úkryty třeba ve štěrbinách či dutinách domů, upozorňují vědci.

Slunéčko východní je druh původem z Číny. Lidé si drobného hmyzu všímají hlavně na podzim. Zatímco klasické slunéčko sedmitečné se nachází ve volné přírodě, invazivní druh se více objevuje ve městech. 

„To by tolik nevadilo, vždyť slunéčka východní skutečně pomáhají proti škůdcům ovocných stromů a jiných plodin, jak se to od nich očekávalo, když se v osmdesátých letech minulého století v Evropě vysazovala. Lidem ale vadí, že jim na podzim slunéčka lezou po stovkách do bytů,“ uvádí v tiskové zprávě entomolog Oldřich Nedvěd z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity.

Na jaře a v létě slunéčka žerou mšice a jiný nepříjemný hmyz. Na začátku podzimu si ještě doplní tukové zásoby cukrem ze sladkého ovoce a pak se mohou na několik měsíců ukrýt. Signálem k přesunutí je pro ně zkrácení dne kolem rovnodennosti. Celý proces vrcholí právě babím létem, kdy slunéčka vyletí a hledají úkryt. Potřeba je k tomu teplota nad 15 stupňů, ideální je ale o pět stupňů více. Důležité jsou také bezvětří a sluneční svit. Podle vědců se tak děje na začátku října. 

Hmyz při tomto procesu lákají nápadné objekty, kde následně hledá suchý úkryt. Ve městech slunéčka míří na vysoké stavby, na vsích to jsou často barvou nápadné budovy. Lákadlem je pak často otevřené okno.

„Proto při babím létě zavírají okna všichni ti, kdo nechtějí sdílet svůj pokoj během následujícího podzimu a zimy se stovkami hmyzu. A to nechcete. Naopak se můžete zajet podívat na podzimní migraci hmyzu na nějaký kopec, zejména s bílou stavbou na vrcholu. Třeba na národní horu Říp,“ pozval Nedvěd.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oldřich Nedvěd

Štítky slunéčka, babí léto, počasí, podzim, hmyz, okno, Oldřich Nedvěd, Čína, Evropa, Akademie věd České republiky, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavřete okna. Invaze slunéček se blíží, připomínají vědci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.