Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Klicperovo divadlo v Hradci má za sebou první premiéru sezony

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvedlo v tomto týdnu první premiéru sezony 2022/2023, adaptaci románového díla Hermanna Brocha Očarování. Režisérem a autorem adaptace je umělecký šéf pražského Divadla X10 Ondřej Štefaňák.

 Klicperovo divadlo v divadelní sezoně 2022/2023 nabídne šest premiér. "České premiéry této inscenace se uskutečnily v pátek a v sobotu, a to z důvodu velkého zájmu. Klicperovo divadlo obvykle premiéry uvádí v sobotu," řekl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Hermann Broch napsal román Očarování ve 30. letech 20. století. Román, který se zabývá mocí mýtů v myšlení lidí, ale i mechanismy, díky nimž podléhají jednotlivci demagogii a diktatuře, se svého divadelního zpracování v Česku dočká poprvé.

"Autor dramatizace, režisér a scénograf v jedné osobě, se v ní zaměřil na téma osobní odpovědnosti a kolektivní viny. Společně s postavami se snažíme rozplést, kdo nese odpovědnost za tragickou událost, která se odehrála během rituálu svěcení kamene, zároveň nahlížíme do jejich životních osudů," uvedl Sedláček.

Autor, který zasadil děj knihy do horského údolí pod horou Kuppron, nabízí pohled do života obyvatel dvou vesnic, Horní a Dolní. "Do tohoto údolí zavítá tajemný cizinec, který přesvědčí většinu obyvatel Dolní vsi, aby se vydali do tajemné hory pro zlato. Křehký smír narušený příchodem cizince pak naruší tragédie, k níž dojde během rituálu Svěcení kamene, na kterém mají být smyty všechny křivdy mezi horňáky a dolňáky. A tajemná a mocná hora se mezitím pomalu probouzí," uvedl Sedláček.

Matku Gissonovou, přirozenou autoritu Kuppronského údolí, léčitelku a bylinkářku ztvární Zora Valchařová Poulová, její dceru paní Milandovou pak Lucie Andělová. V roli jejich vnučky a dcery Irmgardy se představí Anna Kratochvílová a Michal Lurie jako horal Matěj. Starostu vesnice Laxe ztvární František Staněk a jeho poskoka Vencla Jakub Tvrdík. Obchodníka Wetchyho hraje William Valerián, Josef Čepelka pak obyvatele vsi uhrane jako Marius Ratti, tulák a pokušitel. V roli řeznického synka Petra Sabesta se diváci mohou těšit na Karla Peška.

"Očarování jsou skvělou příležitostí, jak vznést otázky současného světa, jako například sociální nerovnost, environmentalismus a migrace v širším a univerzálně platnějším kontextu," uvedl režisér Štefaňák. Podle zástupců divadla jsou kromě hereckých výkonů, pojetí scény a kostýmů dalším osobitým prvkem inscenace nápadité využití live videa či originální autorská hudba. "Román Hermanna Brocha v sobě nese jednoduchý, ale silný příběh o manipulaci a o neschopnosti, či neochotě jí čelit," uvedl dramaturg inscenace Martin Satoranský. Román přeložila Božena Koseková. Kostýmy navrhla Jana Hauskrechtová, hudbu do inscenace složil Kryštof Blabla, asistentkou režie je Marie Bösova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto isic.cz

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Klicperovo, Hradec Králové, Klicperovo divadlo, Hermann Broch, údolí, Martin Sedláček, Česko, Karel Pešek, František Staněk, Josef Čepelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo v Hradci má za sebou první premiéru sezony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.