Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Druhé kolo senátorských voleb je u konce. Vítěze budeme znát během odpoledne

Druhé kolo senátorských voleb na Jičínsku je u konce. Lidé vybírali mezi současným senátorem Tomášem Czerninem (TOP 09) a krajským zastupitelem Jaromírem Dědečkem (ANO). Jelikož je o druhé kolo senátních voleb tradičně nižší zájem, výsledky veřejnost dostane už během odpoledne.

O první kolo senátních voleb byl v České republice zájem. Celorepublikově se ho zúčastnilo 42,64 procenta voličů. Šlo o druhou nejvyšší účast v historii. Vyšší byla jen v roce 2010, kdy k urnám přišlo 44,59 procenta lidí.   

Ve druhém kole senátních voleb má ANO sedmnáct finalistů, ODS devět, KDU-ČSL šest kandidátů a TOP 09 tři. Jeden mandát může obhájit ČSSD.  

VOLBY 2022: Ve druhém kole se v Jičíně střetnou senátor Czernin a Dědeček

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Jičín podle propočtů ČTK postoupili dosavadní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a Jaromír Dědeček (ANO). Czernin má nyní 28,08 procenta hlasů, druhý Dědeček má 27,65 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za...

Letos byli zvoleni v prvním kole hned tři senátoři  

V letošním roce byli v prvním kole zvoleni hned tři senátoři. Je to nejvíce od roku 1996, kdy se v premiérových volbách dostali do Senátu v prvním kole hned čtyři politici.  

Letos uspěl na Orlickoústecku starosta Letohradu Petr Fiala (KDU-ČSL), na Bruntálsku získal nejvíce hlasů ředitel nemocnice a senátor ANO Ladislav Václavec a v Praze 6 obhájil mandát místopředseda Senátu Jiří Růžička z Klubu Starostů. (Navržen TOP 09). 

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Jičín, senátní, volby, senátor, krajský, zastupitel, TOP 09, ANO, senát, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ANO 2011, Tomáš Czernin, Jaromír Dědeček, okres Jičín, KDU-ČSL, Senát Parlamentu ČR, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Druhé kolo senátorských voleb je u konce. Vítěze budeme znát během odpoledne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.