Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Bývalý hradecký hejtman Štěpán chce kandidovat na starostu Rokytnice

Bývalý sociálnědemokratický hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (Rokytnice PRO) chce kandidovat po úspěchu v komunálních volbách na starostu Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku. Získal nejvíce hlasů, 335, ze všech kandidátů v tomto dvoutisícovém městě. Vyjednávání o vládnoucí koalici na radnici pokračuje. Uskupení Na horách doma, ve kterém ze čtvrtého místa kandidoval dosavadní starosta Petr Hudousek, skončilo na čtvrtém místě z pěti. Hudousek se do zastupitelstva nedostal.

"Věřím, že se nám podaří najít partnery, kteří chtějí Rokytnici posunout dál a rozvíjet ji. Chceme sestavit širokou koalici, která bude úspěšně pracovat pro město," řekl historik Jiří Štěpán, který působí na Univerzitě Hradec Králové.

Vítězné uskupení Rokytnice PRO získalo v posledních komunálních volbách 33,52 procenta hlasů, což znamená pět mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu. Druhé Sdružení pro Rokytnici obdrželo 26,34 procenta hlasů, což jsou čtyři mandáty, a třetí Město ROH 17,14 procenta hlasů a tři křesla v zastupitelstvu. Čtvrtou příčku obsadilo uskupení Na horách doma se dvěma mandáty, získalo 19,91 procenta hlasů a lidovci se 6,07 procenta hlasu jeden mandát, vyplynulo z údajů na webu volby.cz.

Koalici před čtyřmi lety po komunálních volbách vytvořilo v Rokytnici v Orlických horách vítězné uskupení Na horách doma se Sdružením pro Rokytnici a KDU-ČSL, Petr Hudousek byl zvolen starostou. Funkci starosty zastává nepřetržitě od roku 2006.

"Mým úkolem bude nechat projít volbu nového starosty a pak mu to předat," řekl dnes Hudousek, který se v komunální politice pohybuje od roku 1994.

Nyní opoziční krajský zastupitel a předseda výboru pro hospodářský rozvoj a pracovní příležitosti krajského zastupitelstva Jiří Štěpán byl hejtmanem v minulém volebním období, tedy v letech 2016 až 2020. V kraji tehdy vládla pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Po posledních krajských volbách na podzim 2020 složila koalici vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). Sociální demokraté skončili v opozici, hejtmanem se stal Martin Červíček (ODS).

Ohodnoť článek

Štítky ČR, volby, obce, Rychnovsko, Rokytnice v Orlických horách, Jiří Štěpán, koalice, Královéhradecký kraj, komunální volby, okres Rychnov nad Kněžnou, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Univerzita Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Bývalý hradecký hejtman Štěpán chce kandidovat na starostu Rokytnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.