Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

VOLBY 2022: Řízení obce Ohařice na Jičínsku se ujal správce. V obci se volby nekonaly

Řízení obce Ohařice na Jičínsku se v sobotu ujal správce jmenovaný ministrem vnitra. Stalo se tak kvůli tomu, že se v obci nekonaly obecní volby. V obci se 75 obyvateli nikdo nepodal kandidátní listinu. Takzvaný výkon přenesené působnosti státní správy bude zatím za ohařický obecní úřad na základě rozhodnutí krajského úřadu vykonávat Městský úřad Sobotka, stojí na úřední desce Ohařic. Ohařice byly jedinou obcí ze 448 obcí a měst v Královéhradeckém kraji, kde se volby o uplynulém víkendu nekonaly.

Správce bude v obci řídit jen její běžný chod, nebude moci činit závažnější rozhodnutí. Záležitosti, k nimž je třeba souhlasu zastupitelstva, budou muset počkat. Například obec nebude moci uzavírat majetkové smlouvy. Dodatečné volby vyhlašuje ministr vnitra. Měl by tak učinit do 30 dnů po uveřejnění celkových výsledků řádných podzimních voleb do zastupitelstev obcí Státní volební komisí.

Ohařice do soboty řídilo pětičlenné zastupitelstvo. Volby v roce 2018 tam vyhrálo sdružení Naše obec. Bývalá starostka Eva Erbanová vyjádřila z přístupu obyvatel obce zklamání. "My to táhneme roky, celé zastupitelstvo si proto řeklo, že takhle to už dál nejde. Mně je dvaasedmdesát," řekla dříve Erbanová.

V celé ČR se letos obecní volby nekonaly v 11 obcích, kde se se do voleb nepřihlásil dostatek kandidátů. Před čtyřmi lety se volby ze stejných důvodů nekonaly v 17 obcích. Dodatečné volby by se mohly konat v lednu, nebudou ale moci být spojeny s volbou prezidenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky ČR, správa, volby, obce, Jičínsko, Ohařice, okres Jičín, Královéhradecký kraj, Státní volební komise, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Řízení obce Ohařice na Jičínsku se ujal správce. V obci se volby nekonaly  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.