Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2022: Hradec Králové má sečteno. S velkým náskokem vyhrálo ANO, na dvojce je HDK

V Hradci Králové je sečtených sto procent hlasů. S velkým náskokem vyhrálo hnutí ANO, které získalo 24,5 procenta a 13 mandátů. Druhým nejúspěšnějším politickým subjektem je koalice HDK a TOP 09. Ta získala 13,5 procenta hlasů a zároveň sedm mandátů. Na trojce je ODS. Strana má deset procent a pět mandátů. Volební účast byla 42,21 procenta.

Staronovým členem hradeckého zastupitelstva bude koalice Změna pro Hradec a Zelení a také Piráti. Nováčky jsou hnutí Rozvíjíme Hradec a SPD. 

„Pro mě je to něco neskutečného, tohle jsem nečekala. Před volbami jsme mluvili o nějakých devíti mandátech. To, že mi obyvatelé Hradce Králové dali přes sedm tisíc hlasů mě neskutečně těší,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu vítězkyně komunálních voleb Jana Šandová (ANO).  

Zároveň potvrdila, že jako první budou o nové koalici vyjednávat s ODS. „Cílem je pro nás vytvoření stabilní a silné koalice. A jak už jsem několikrát avizovala. V rámci tohoto vyjednávání jsem ochotná vzdát se postu primátorky,“ uvedla.  

Obhájení výrazného vítězství ANO v Hradci Králové podle Šandové pomohla nálada ve společnosti a celostátní politika, kdy je ANO jako opoziční strana kritické ke krokům vlády. Hlasy podle ní hradeckému ANO podle ní přinesla i kontaktní kampaň a podpora jejích kolegů. "Myslím, že jsme dali jasně najevo, o co nám v Hradci jde. Že náš program zafungoval," řekla.

VOLBY 2022: Vyjednávat o nové koalici se bude ještě dnes. V nejhorší pozici je hnutí ANO. Skončí v opozici?

Žádný z námi oslovených lídrů v Hradci Králové nevyloučil, že se o nové koalici začne vyjednávat už dnes. V nejhorší pozici pro sestavení vládnoucí koalice je hnutí ANO, se kterým většina stran odmítá spolupracovat. Reálně je možné, že se bude...

Výsledky komunálních voleb v Hradci Králové

Z okresních měst byl první sečtený Rychnov nad Kněžnou 

Tam se do zastupitelstva dostalo šest subjektů. Nejvíce hlasů získali Nezávislí za Rychnov. Celkem mají 40 procent a devět mandátů. Na druhém místě je ODS s 20 procenty a na třetím SPD s necelými 13 procenty. Potřebnou pětiprocentní hranici se podařilo překonat i koalici KDU-ČSL, Nestraníků a TOP 09, Volbě pro město a uskupení Pirátů a ČSSD.  

V letošních komunálních volbách uspěli v Rychnově nad Kněžnou Nezávislí za Rychnov. Hlas jim dalo 40,08 procenta voličů. Strana získala devět mandátů. Nejvíce hlasů obdržel starosta Jan Skořepa. Náchod ovládl Jan Birke. V Trutnově má nejvíc...

V Královéhradeckém kraji letos o přízeň voličů v komunálních volbách usilovalo 11 177 kandidátů. O místa zastupitelů se ucházeli ve 447 městech a obcích. 

Volby v roce 2018 vyhrálo hnutí ANO, které v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu získalo 11 mandátů. Hradecký demokratický klub měl sedm mandátů, ODS a Piráti po pěti mandátech. Po třech mandátech získaly uskupení Změna pro Hradec a Zelení, lidovecká Koalice pro Hradec a KSČM. Koalici s nejtěsnější většinou 19 hlasů vytvořilo hnutí ANO s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla.

Ohodnoť článek

Foto archiv Jany Šandové

Štítky volby, komunální, Hradec Králové, výsledek, hlasy, sečteno, ANO, vítěz, Jana Šandová, Královéhradecký, kraj, HDK, ODS, ANO 2011, Hradecký demokratický klub, koalice, TOP 09, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, komunální volby, Rychnov nad K

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Hradec Králové má sečteno. S velkým náskokem vyhrálo ANO, na dvojce je HDK  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.