Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Hradec Králové je sečteno 90 procent okrsků. Favoritem je ANO, druhé HDK

, aktualizováno 24. září 2022, 19:52

Sčítání hlasů v Hradci Králové jde do finále. Krátce před osmou hodinou večerní bylo sečteno 90 procent okrsků. S velkým náskokem je na prvním místě hnutí ANO s lídryní Janou Šandovou. S velkým procentuálním odstupem je koalice HDK a TOP 09 s lídryní Pavlínou Springerovou. Pod hranicí pěti procent bylo například Koalice pro Hradec, komunisté, ČSSD i Starostové a Nezávislí. Kompletní výsledky lze očekávat v následujících hodinách.

V Královéhradeckém kraji letos o přízeň voličů v komunálních volbách usilovalo 11 177 kandidátů. O místa zastupitelů se ucházeli ve 447 městech a obcích.

Vítěz voleb může skončit v opozici 

V Hradci Králové se bude pravděpodobně opakovat situace z roku 2016. Námi oslovení lídři potvrdili, že první vyjednávání o nové koalici bude na programu ještě dnes. Kromě ODS však všichni odmítají spolupracovat s SPD, komunisty i hnutím ANO. „S tím, že skončím v opozici nepočítám, ale jsem s tím smířená,“ řekla Hradecké Drbně lídryně Jana Šandová

Jedinou stranou, která kategoricky spolupráci s hnutím Andreje Babiše neodmítla, je Občanská demokratická strana. „Nikdy neříkej nikdy. Počkejme na konečná čísla a pak mluvme o možné koalici. Ale spolupráci s ANO nevylučuji,“ potvrdil Drbně lídr ODS Miroslav Hloušek. Taková koalice by však nemusela stačit a najít dalšího hráče bude složité.  

Šandová uvedla, že by ráda spolupráci s Hradeckými kantory nebo hnutím Rozvíjíme Hradec. Jeho lídr Jan Holásek však spolupráci ANO dnes odmítl. „Cílem je pro nás vytvořit fungující koalici, která bude sloužit Hradci Králové,“ uvedl pro Drbnu.  

VOLBY 2022: Vyjednávat o nové koalici se bude ještě dnes. V nejhorší pozici je hnutí ANO. Skončí v opozici?

Žádný z námi oslovených lídrů v Hradci Králové nevyloučil, že se o nové koalici začne vyjednávat už dnes. V nejhorší pozici pro sestavení vládnoucí koalice je hnutí ANO, se kterým většina stran odmítá spolupracovat. Reálně je možné, že se bude...

Sečtené je první okresní město  

Komunální volby v Rychnově nad Kněžnou vyhráli Nezávislí za Rychnov, získali devět mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Druhá skončila ODS se čtyřmi mandáty. Třetí SPD bude mít tři zastupitele.  

Ve Vrchlabí v komunálních volbách opět zvítězilo sdružení Zvon senátora a dlouholetého starosty Jana Sobotky. Druhé je uskupení Vrchlabí do toho!, třetí Volba pro město. Podle starosty Jana Sobotky by měla dál pokračovat koalice Zvon a VPM. Ustavující zastupitelstvo by mělo být 19. října. 

„S VPM spolupracujeme 24 let a chtěli bychom, aby spolupráce dál pokračovala. Chceme dokončit řadu projektů, nechceme tady nechat nedodělané věci. V šuplíku máme navíc řadu plánů, které bychom rádi realizovali," uvedl pro ČTK Sobotka. 

V letošních komunálních volbách uspěli v Rychnově nad Kněžnou Nezávislí za Rychnov. Hlas jim dalo 40,08 procenta voličů. Strana získala devět mandátů. Nejvíce hlasů obdržel starosta Jan Skořepa. Náchod ovládl Jan Birke. V Trutnově má nejvíc...

Dobrá nálada, dostatek jídla a pití  

Redakce Hradecké Drbny navštívila šest volebních štábů politických stran a hnutí, které mají v letošních volbách největší šanci uspět. Ve většině z nich panuje dobrá nálada. „Když se tak dívám, je tu rozhodně dobrá nálada. Na otázku, zda to tak bude i za čtyři hodiny odpovědět nedokážu,“ okomentoval pro Hradeckou Drbnu lídr kandidátky Miroslav Hloušek

Například Hradecký demokratický klub si svůj volební štáb vytvořil v Pivnici pod Velkým náměstím. I tam se sešlo zhruba 20 lidí, kteří průběžné výsledky sledují na velkém plátnu. „Nálada je dobrá a věřím, že bude i nadále,“ řekla redakci kandidátka na primátorku Pavlína Springerová.  

O trochu napjatější situace byla v palačinkárně na Masarykově náměstí. Během naší návštěvy se koalice Změny pro Hradec a Zelených nacházela na hranici pěti procent. „Sledujeme to trochu s nervozitou. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Věříme, že i tak budeme oslavovat,“ řekl za koalici Záruba, který je lídrem strany Změny pro Hradec. 

Kromě výše zmíněných volebních štábů navštívila Hradecká Drbna i štáby hnutí Rozvíjíme Hradec, Pirátů a hnutí ANO. Jak to na jednotlivých místech vypadá si můžete prohlédnout v galerii níže.  

GALERIE: Volební štáby v Hradci Králové

Sobota, 24. září 2022, 18:03

volební štáb hnutí ANO
volební štáb Změny pro Hradec a Zelených

Volební kuriozity v Královéhradeckém kraji  

Pravděpodobně nejrychleji jsme znali vítěze komunálních voleb v obci Kratonohy u Hradce Králové. Obec má zhruba 570 obyvatel a zájem o místo v sedmičlenném zastupitelstvu projevilo sedm lidí. Všichni jsou navíc ze stejného volebního hnutí Sdružení pro Kratonohy a Michnovku. Voliči tak defacto mohli být pouze pro a hlas do urny vhodit, nebo proti a k volbám se nedostavit.  

Volební lístek obce Kratonohy u Hradce Králové | foto: Jakub Novák 

Další zvláštnost nastala v obci Ohařice u Jičína. Starostka Eva Erbanová se rozhodla znovu nekandidovat a nikdo z místních o její pozici zájem neměl. K volbám se nikdo nepřihlásil. Proto obec dostala správce. Jeho hlavním úkolem je nyní zorganizovat a vypsat volby, ze kterých vzejde nové vedení obce. „Jako starostka už končím a nebudu k tomu podávat žádné další informace,“ řekla Hradecké Drbně. 

Hlasy voličů v letošních obecních volbách v Královéhradeckém kraji nejrychleji sečetli v obci Jahodov na Rychnovsku. Stihli to do 14:30. Voleb se v obci se 77 voliči zúčastnilo 40 lidí, tedy 52 procent. Voliči měli v Jahodově na výběr jednu kandidátku sdružení nezávislých kandidátů. Bylo na ní devět lidí a prvních sedm se stalo zastupiteli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, sčítání, okrsky, štáb, komunální, senátní, politika, 2022, ČR, ANO 2011, koalice, Hradecký demokratický klub, Královéhradecký kraj, volby, Pavlína Springerová, ODS, komunální volby, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Hradec Králové je sečteno 90 procent okrsků. Favoritem je ANO, druhé HDK  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.