Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

VOLBY 2022: První volební den je u konce. V Hradci Králové zatím volilo zhruba 27 procent obyvatel

První volební den je u konce. V Královéhradeckém kraji se obešel bez jakýchkoli komplikací. V Hradci Králové dorazilo k volebním urnám zhruba 27 procent místních. Volební místnosti se otevřou ještě zítra v 8:00. Zastupitelstva měst a obcí a třetinu senátorů budeme vybírat do 14:00.

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se pokouší 178 kandidátů, což je o pokles o 55 adeptů. Na jedno volné křeslo tak připadá šest až sedm adeptů. Obecními zastupiteli by chtělo být 195 214 zájemců, o 21 tisíc méně než před čtyřmi lety. Na jedno místo na radnici připadají zhruba tři uchazeči. 

Hlasovat nemůže na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů. 

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

 

Během prvního dne voleb odvolila většina lídrů. K urně zamířil také například bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nebo prezident Miloš Zeman. 

Volební místnosti se otevřou opět v sobotu ráno v 8:00 a zavřou se dvě hodiny po poledni. Poté se rozjede sčítací maraton. Jasno o novém složení radnic i obecních úřadů bude během sobotního odpoledne a večera. 

OBRAZEM: První volební den 2022

Pátek, 23. září 2022, 19:46

První volební den 2022
První volební den 2022

Poslední volební účast byla kolem 50 procent   

Posledních komunálních voleb v Královéhradeckém kraji se zúčastnilo 49,65 procenta voličů. V Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO, které získalo 23,83 procenta hlasů. Na druhém místě skončil Hradecký demokratický klub a na třetím místě se umístila Občanská demokratická strana.   

Okresní města na tom byla o poznání jinak. ANO vyhrálo pouze v Jičíně. V Trutnově získalo nejvíce hlasů ODS, v Náchodě ČSSD a v Rychnově nad Kněžnou hnutí Nezávislí z Rychnova.   

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, komunální, senátní, Královéhradecký, první den, foto, obrazem, politika, hlas, místnost, komise, ČR, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, ANO 2011, ODS, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Rychnov nad Kněžnou, ČSSD, Hradecký demokratický klub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: První volební den je u konce. V Hradci Králové zatím volilo zhruba 27 procent obyvatel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.