Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2022: Poslední volební den začíná. Češi rozhodují o složení městských a obecních zastupitelstev

V 8:00 začal druhý volební den komunálních a senátních voleb v Královéhradeckém kraji. Volební místnosti dnes budou otevřené do 14:00. Do té doby mohou lidé ovlivnit složení zastupitelstev v obcích a městech. Na Jičínsku se zároveň konají i senátní volby. V prvním kole senátních voleb lidé zpravidla vyberou finalisty, kteří se o senátorské křeslo utkají příští týden. Výjimkou bude Orlickoústecko, kde si zvolí senátora ze dvou zbylých kandidátů. Spolu s volbami se ve 14 obcích konají místní referenda.

OBRAZEM: První volební den 2022

Pátek, 23. září 2022, 19:46

První volební den 2022
První volební den 2022

První volební den v Královéhradeckém kraji se včera obešel bez jakýchkoli komplikací. Například v Hradci Králové k urnám dorazilo kolem 27,5 procenta voličů. Občané krajské metropole vybírají z 15 politických subjektů.  V Jičíně a Trutnově chce do zastupitelstva 12 subjektů, v Náchodě devět a Rychnově nad Kněžnou šest. 

Kuriozní situace nastala například v Ohařicích na Jičínsku. Místní starostka Eva Erbanová se rozhodla nekandidovat, avšak o její místo neprojevil nikdo z místních zájem. Volby se tam proto nekonají. Není totiž koho volit. Obec dostane správce, jehož úkolem bude zorganizovat a vyhlásit volby v náhradním termínu.  

VOLBY 2022: O křeslo primátora se uchází 15 politiků. Přinášíme jejich přehled

O křeslo primátora a své místo v zastupitelstvu Hradce Králové se v letošních komunálních volbách uchází celkem 15 politických stran a hnutí. Hradecká Drbna oslovila všechny lídry těchto stran, kteří mají reálnou šanci se do zastupitelstva...

Odvolil prezident i premiér

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas ve škole v Lánech. Zmínil, že tyto volby mohou být mimo jiné i referendem o vládě. Voliči by podle něj měli chodit k volbám, aby jejich obce neřídili "pitomci", řekl novinářům. Zeman měl dnes v Lánech jako volič premiéru, dosud byl občanem Prahy 13. „Ať žijí volby, ať žijí kandidáti, které jsem si vybral,“ řekl Zeman po odevzdání svého hlasu. Koho volil, neprozradil.

Premiér Petr Fiala volil v Brně, přeje si, aby ODS udržela po komunálních volbách své pozice, a to šest primátorů a 180 starostů. „Vůbec se netajím tím, že bych si přál vytvořit ve městech, kde to půjde, koalice na vládním půdorysu. Chceme tím bránit posilování vlivu populistů a extremistů,“ řekl šéf ODS. Ve vládě je koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a také STAN a Piráti. V Senátu chce Fiala udržet většinu pro demokratické strany a aby Miloš Vystrčil (ODS) obhájil mandát a mohl být nadále předsedou Senátu. Podle Fialy by lidé měli jít k volbám a volit politiky, které znají a vidí jejich práci, řekl při odevzdání hlasu.

V komunálních volbách se křížkuje  

Systém komunálních voleb patří mezi nejsložitější. Voliči mají tři možnosti, jakými hlasovat. Mohou dát hlas pouze politickému uskupení. V tom případě udělí křížek celému sloupci. Další možností je rozdělení preferenčních hlasů. To jde udělat i napříč politickými subjekty. Volič si však musí hlídat, kolik preferenčních hlasů uděluje. Jejich počet se odvíjí od počtu volených zastupitelů. Konkrétně v Hradci Králové je to 37 hlasů.   

Na Jičínsku se zároveň konají i senátní volby. Lidé vybírají ze sedmi kandidátů. V tomto případě je třeba vybrat volební lístek konkrétního zájemce o senátorské křeslo, ten vložit do předem připravené obálky a tu vhodit do urny. V jaké volební místnosti mají lidé volit se dozví z volebního lístku nebo na speciálně připravené mapě, která je dostupná on-line.   

Výsledky senátních voleb za Jičínsko bychom mohli znát už dnes odpoledne. S výsledky komunálních voleb se počítá až později. Větší města budou pravděpodobně sečtená až ve večerních hodinách. 

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

Letos se voleb nemůžou zúčastnit lidé, kteří mají nařízenou izolaci kvůli koronaviru. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1,2 tisíce voličů. Na takzvané drive-in stanoviště pak dorazilo dalších 1,6 tisíc lidí. Vláda kvůli tomuto rozhodnutí čelila kritice. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hrad.cz, Petr Roubíček, Lenka Dvořáková

Štítky volby, komunální, senátní, Královéhradecký, první den, foto, obrazem, politika, hlas, místnost, komise, ČR, okres Jičín, Královéhradecký kraj, ODS, Miloš Zeman, okres Ústí nad Orlicí, Petr Fiala, komunální volby, Hradec Králové, Miloš Vystrčil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Poslední volební den začíná. Češi rozhodují o složení městských a obecních zastupitelstev  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.