Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jičín má díky směně pozemky pro propojku na Nové Město. Opozici se směna nelíbí

Město Jičín získá směnou se soukromým vlastníkem pozemky pro stavbu nové silnice propojující čtvrť Nové Město s východní částí šestnáctitisícového města. Propojka mezi ulicemi Popovická a Pod Koželuhy by měla výrazně zredukovat kolony, které se denně tvoří v ulici 17. listopadu v centru města. Směnu pozemků, kterou ve středu schválilo zastupitelstvo, kritizují opoziční zastupitelé v čele s ODS. Pro město je směna podle nich nevýhodná. Vedení města to odmítá.

O stavbu propojovací silnice na Nové Město radnice podle místostarosty Petra Hamáčka (Sdružení pro Jičín) usiluje mnoho let a v lokalitě již dříve vykoupila desítky pozemků za mnoho milionů korun. "V trase propojky nám už chyběl poslední pozemek. Po dlouhých vyjednáváních se podařilo s jeho vlastníkem dohodnout směnu," řekl Hamáček s tím, že celá transakce se děje z podnětu města.

Město v rámci směny podnikateli Ladislavu Komárkovi převede 0,32 hektaru pozemků v sousedství jeho obchodu s železářstvím a domácími potřebami v obchodní zóně u nádraží. Komárek městu převede parcely o stejné výměře v místě propojky a doplatí městu 5,1 milionu korun.

Podle opozice město směňuje své lukrativní pozemky v obchodní zóně za údajně bezcenné pozemky u řeky Cidliny. Tržní cena pozemků v obchodní zóně se podle prohlášení opozice údajně pohybuje mezi šesti až sedmi tisíci korunami za metr čtvereční, zatímco město je má oceněné na 3,6 tisíc korun. Podle opozice město zastupitelstvem schválenou směnou přijde o 13 milionů korun.

Vedení města závěry opozice odmítlo. "Jako podklad pro jednání sloužily znalecké posudky s oceněnými pozemky, které byly předmětem směny," uvedli v prohlášení starosta Jan Malý (ANO) a místostarostové Hamáček a Jan Jiřička (Volba pro město). Nová silnice mezi ulicemi Popovická a Pod Koželuhy podle Hamáčka odvede z centra města asi 3000 aut denně a značně ulehčí cestování asi čtyři tisíce lidí z Nového Města.

Opoziční zastupitelé na jednání zastupitelstva žádali vyřazení směny pozemků z programu jednání. Když jejich návrh neprošel, opustili jednací sál. Směna pak byla schválena hlasy koaličních zastupitelů.

Koalici v Jičíně tvoří ve volbách vítězné hnutí ANO se Sdružením pro Jičín, Volbou pro město a se sdružením Za prosperující Jičín s TOP 09 a STAN. Koalice má 13 mandátů z 21. V opozici jsou ODS, Jičínský demokratický klub, Patrioti pro Jičín, KSČM a Unie pro sport a zdraví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Podobský

Štítky ČR, správa, reality, silnice, Jičín, pozemek, Nové Město, radnice, ODS, ANO 2011, Jan Jiřička, Jan Malý, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín má díky směně pozemky pro propojku na Nové Město. Opozici se směna nelíbí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.