Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V hradeckém kraji budou dnes protestovat zemědělci. Do silnic vyjedou na zhruba deseti místech

V Královéhradeckém kraji budou zemědělci ve čtvrtek dopoledne jízdami zemědělské techniky protestovat asi na deseti trasách. Na silnice by měli vyrazit přibližně v 09:00. Jízdy by měly trvat do 10:00. Celostátní protestní akce organizovaná Agrární komorou ČR a Zemědělským svazem ČR je naplánována na čtvrteční dopoledne, kdy se v Praze na neformálním zasedání sejdou ministři zemědělství a rybolovu zemí EU.

"Naším cílem není blokovat dopravu. Protestem chceme vyjádřit nespokojenost s chystanými změnami v zemědělské politice Evropské unie," řekl místopředseda okresní Agrární komory v Hradci Králové Jiří Černý.

Na silnice zemědělci s technikou vyrazí na Královéhradecku, Náchodsku, Rychnovsku a Jičínsku. Na Královéhradecku by mohli řidiči potkat traktory na silnici I/11 u Chlumce nad Cidlinou a na silnici I/35 ve směru od Všestar na Jičín. Konvoje pojedou i na silnici I/11 v okrese Rychnov nad Kněžnou a na silnici I/14 mezi Rychnovem nad Kněžnou a Náchodem. Na Náchodsku zemědělci vyrazí na silnice do Náchoda ve směru od Jaroměře nebo od Policie nad Metují.

Situace zemědělců se podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala stává vzhledem k vysokým nákladům, nové dotační politice a environmentálním požadavkům vyplývajícím ze Zelené dohody pro Evropu nadále neudržitelnou. Ministrům chtějí zemědělci ve čtvrtek také předat společné memorandum agrárních komor zemí Visegrádské skupiny.

Agrární komora i Zemědělský svaz ČR již od začátku roku protestují proti rozhodnutí vlády přesunout větší část dotací k menším farmářům. Kritizují to, že vláda bere peníze firmám, které vyrábí většinu potravin v ČR. podle nich to povede k omezení produkce například drůbežího nebo vepřového masa.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, EU, zemědělství, demonstrace, protest, Královéhradecký, silnice, Královéhradecký kraj, Agrární komora České republiky, Evropská unie, Zemědělský svaz České republiky, Praha, Jiří Černý, okres Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji budou dnes protestovat zemědělci. Do silnic vyjedou na zhruba deseti místech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.