Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pohádky v Jičíně si nenechaly ujít tisíce lidí, festival v neděli skončil

Pohádkové orgie skončily, a to nedělními běžeckými závody pro děti Pelášení v lipách. 31. ročník festivalu Jičín - město pohádky je pasé. Od středy do neděle festival nabídl desítky představení a různých akcí, na které přišly tisíce lidí.

Nejvíce navštívený byl sobotní program, jehož vrcholem bylo představení souboru V.O.S.A. Theatre s velkými svítícími loutkami mořských živočichů. "V sobotu také děti vrátily klíče od města a symbolickou vládu nad městem zpět starostovi Jičína, " řekl předseda správní rady pořádajícího Nadačního fondu Jičín – město pohádky Jan Košíček.

"Letošní festival měl velmi široký program a z pohledu pořadatelů byl velmi náročný. Věříme, že každý návštěvník si během festivalu to svoje našel. Vyhodnocení festivalu uděláme v následujících dnech," řekl Košíček. Počasí program festivalu, který měl podtitul Komu se nelení, tomu se zelení, nijak zásadně neovlivnilo. Organizátoři museli kvůli dešti udělat jen mírné úpravy.

Festival po celém městě zabral asi desítku míst, hlavní festivalové akce se konaly v zámeckém parku a na Valdštejnově náměstí. Kromě divadelních, tanečních a hudebních představení ani letos nechyběly dětmi velmi oblíbené pohádkové dílny. Festival také připomenul letošních 55 let od vzniku kreslené postavičky Rumcajse a 55 let od úmrtí autora Ferdy Mravence, spisovatele a kreslíře Ondřeje Sekory.

Program v zámeckém parku byl od čtvrtka do soboty za vstupné, což někteří diskutující na sociálních sítích kritizovali. Organizátoři vstupné prezentovali jako formu podpory festivalu, který v uplynulých dvou letech poznamenaných epidemií koronaviru vyčerpal své finanční rezervy. "Pokud nebude vstupné, není do budoucna udržitelné festival pořádat v takovém rozsahu," uvedli ke vstupnému pořadatelé z nadačního fondu na sociálních sítích. Program na Valdštejnově náměstí byl zdarma.

V roce 2020 se festival kvůli covidu-19 vůbec nekonal, loni byl jeho program kvůli epidemii koronaviru značně omezený. Vlny epidemie na konci loňského roku a na začátku letošního roku ovlivnily i letošní ročník. "Zatímco obvykle se festival připravuje jeden rok, my jsme na to kvůli covidu měli několik měsíců," uvedl Košíček.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pohadka.cz

Štítky ČR, zábava, děti, festival, pohádka, Jičín, představení, pandemie covidu-19, Ondřej Sekora, Ferda Mravenec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohádky v Jičíně si nenechaly ujít tisíce lidí, festival v neděli skončil  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.