Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Do centra Trutnova se lidé dostanou rychleji, městská vlaková linka je odklepnuta

Trutnovskou dopravu čeká upgrade. Lidé se do centra dostanou rychleji. Zastupitelé odsouhlasili městskou vlakovou linku. Od března příštího roku by tak mělo být v provozu 16 nových spojů mezi trutnovským hlavním nádražím a zastávkou Libeč.

Jak se rychleji dostat do centra města a neuvíznout v koloně na Polské ulici? Takovou otázku řeší město Trutnov. Odpovědí by mohlo být zřízení městské vlakové linky, které odsouhlasilo zastupitelstvo. 

Trať vedoucí z integrované obce Libeč přes Poříčí až na hlavní nádraží v Trutnově by od března příštího roku mohla být posílena o celkem 16 nových spojů. Trutnovská radnice tím chce lidem umožnit dostat se do centra snáze a rychleji. I přes maximální snahu města a tlak na ŘSD ohledně dostavby dálnice D11 bude doprava z Poříčí po zprovoznění polské dálnice S3 mnohem hustší, a město tak očekává každodenní kolony. „Při zahuštění dopravy by vlakové spoje byly rychlejší. Jen pro představu – jízdní doba autobusu z Poříčí na Zelenou Louku činí cca 23 – 31 minut,“ popsal v tiskové zprávě situaci starosta města Trutnova Michal Rosa,. K možnému řešení dodal, že zřízení vyhrazeného pruhu pro autobusy a IZS je s ohledem na šířkové poměry možné pouze v úseku od Olympu po křižovatku Polské s Náchodskou, a to jen ve směru z Poříčí do centra. Na realizaci vyhrazeného pruhu pracujeme, ale to nebude stačit.

Z 16 nových spojů by 7 mělo s přestupem návaznost na vlaky směřující z trutnovského hlavního nádraží do Svobody nad Úpou. Vedení města se také podařilo domluvit, aby veškeré spoje, které jedou z hlavního nádraží do Svobody, stavěly na zastávkách Trutnov-Zelená Louka a Trutnov-Staré Město. Samozřejmě vlakům radnice přizpůsobí také městskou hromadnou dopravu tak, aby navazovala. „S krajským úřadem jednáme o akceptaci předplacených kuponů městské hromadné dopravy a díky tomu bude ve vlaku i v autobusu platit jedna jízdenka. Nepřejeme si, aby jízdné zdražilo. Chceme, aby městská hromadná doprava byla atraktivní a aby se ji lidé naučili co nejvíce využívat,“ říká trutnovský starosta.

Radnice prozatím počítá s náklady na městskou vlakovou linku ve výši 1,4 milionu Kč za rok. Zda bude skutečně pořízena nyní závisí na zastupitelích, kteří o ní rozhodnou v pondělí 5. září na zasedání městského zastupitelstva. Bližší informace k jízdnému a jízdním řádům budou v případě schválení včas zveřejněny. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Trutnov

Štítky Trutnov, hlavní nádraží, doprava, Libeč, radnice, Ředitelství silnic a dálnic, Michal Rosa, Dálnice D11

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do centra Trutnova se lidé dostanou rychleji, městská vlaková linka je odklepnuta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.