Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nové autobusové nádraží ve Dvoře Králové postaví architekti z Brna. Radnice vizualizaci zatím neukáže

Dvůr Králové nad Labem už ví, jak bude vypadat tamní autobusové nádraží po rekonstrukci. Z architektonické soutěže nejlépe vzešel návrh ateliéru M2AU Brno. Kvůli lhůtě pro podání podmínek se radnice vizualizaci rozhodla zatím nezveřejnit.

Členy hodnotící komise byli místostarosta Jan Helbich, architekti Jakub Chuchlík, Martin Frei, Ivan Lejčar a radní Ota Černý. 

„Hodnotili jsme nejen celkovou kvalitu urbanistického, architektonického, dopravního a krajinářského řešení soutěžního návrhu, ale také ekonomickou přiměřenost z pohledu investičních a provozních nákladů nebo možnost budoucího rozvoje území. Návrhy měly také vhodně začlenit areál do centra města, navázat na prostranství ulice 17. listopadu a řešit parkovací a odstavné plochy,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta Jan Helbich (ANO). 

Podle radnice vítězný návrh zachovává velkou část původního nádraží. Pracuje se zelení, parkováním a lepšími podmínkami pro cyklisty a pěší. I přesto se vedení města rozhodlo, že vítězný návrh prozatím, nezveřejní. 

„Momentálně běží lhůta pro podání námitek proti výsledkům soutěže. Až tato lhůta uplyne, bude mít veřejnost možnost si všechny soutěžní návrhy prohlédnout na výstavě. Vítězný projekt představíme i v Novinách královédvorské radnice a na webu města,“ uvedla na sociálních sítích města mluvčí radnice Mirka Kameníková

Město a výherce architektonické soutěže nyní čeká vyjednávání o podmínkách smlouvy. Předpokládá se, že by celá akce mohla vyjít na zhruba 70 milionů korun.  

„Přestože k samotné revitalizaci areálu nám ještě pořádný kus cesty zbývá, věřím, že se nám podaří proměnit autobusové nádraží na reprezentativní dopravní terminál, který bude odpovídat standardu moderní autobusové dopravy a bude dobrou vizitkou města Dvůr Králové nad Labem,“ uvedl Helbich. 

Město Dvůr Králové nad Labem vlastní areál autobusového nádraží od konce roku 2019. V následujícím roce koupilo také zbývající nemovitosti. Vybudování nového dopravního terminálu je jednou z priorit aktualizovaného Akčního plánu Programu rozvoje města Dvůr Králové nad Labem na období 2016–2022. 

Ohodnoť článek

Foto MUDK

Štítky autobusové, nádraží rekonstrukce, soutěž doprava, autobus Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, autobusové nádraží, Brno, radnice, Otakar Černý, Martin Frei, vizualizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové autobusové nádraží ve Dvoře Králové postaví architekti z Brna. Radnice vizualizaci zatím neukáže  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.