Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dvůr Králové dá do svých ulic informativní radary. Pokud se situace nezlepší, chce radnice přitvrdit

Některé ulice ve Dvoře Králové nad Labem si řidiči pletou se závodní dráhou a maximální povolenou rychlost nedodržují ani zdaleka. Radnice proto vybrala tři lokality, do kterých naistaluje informativní ukazatele rychlosti. Pokud se situace nezlepší, začnou se vybírat pokuty.

Informativní radary budou nově v Krkonošské ulici ve směru od Trutnova, na Benešově nábřeží ve směru od zoologické zahrady a také v Žirči ve směru od Jaroměře. Přístroje bude mít ve své správě Městská policie Dvůr Králové nad Labem.  

„Použijeme je zatím jako preventivní nástroj pro zklidňování dopravy. Jedná se o moderní systém, který bude v podstatě komunikovat s řidičem nerespektujícím povolenou rychlost. Nejprve řidiče upozorní, aby upravil svoji rychlost na rychlost povolenou, a to nápisem ZPOMALTE. Pokud se tak nestane, na zařízení se objeví jako druhé varovaní registrační značka vozidla,“ vysvětluje fungování systému ředitel dvorských strážníků Jan Štípek

Podle radnice bude zařízení zpracovávat data a zaznamenávat jednotlivé přestupky. Tyto data bude mít k dispozici jak policie, tak vedení města. Pokud se situace v daných úsecích nezlepší, je město připravené rozdávat pokuty.  

„Zároveň jsme diskutovali s představiteli okolních obcí, které tíží obdobná situace, jakou cestou budeme postupovat, abychom zvýšili bezpečnost účastníků silničního provozu. Uvidíme, zda se nám tato forma komunikace chytrého zařízení s řidičem osvědčí,“ říká místostarosta Jan Helbich (ANO). 

Řidiči to pálí i osmdesátkou  

Konkrétní úseky vybrala místní městská policie s veřejností. O umístění informativních radarů souhlasila i státní policie. „Nechali jsme si ve vybraných lokalitách zpracovat dopravní měření, které probíhalo po dobu pěti dní v listopadu 2021. Z výsledků vyplynulo, že například v Žirči byla povolená rychlost překročena ve více než 2 100 případech, z toho téměř šedesátkrát jeli řidiči rychlostí 70 až 80 kilometrů za hodinu,“ uvedl ředitel městské policie.  

Městská policie si od umístění informativních radarů slibuje zlepšení této situace. Sází na to, že si projíždějící řidič uvědomí svůj přestupek a zpomalí. „Stále také platí, že budeme na vybraných místech měřit rychlost ručním radarem,“ dodává ředitel Městské policie Dvůr Králové nad Labem.  

Za pořízení systémů zaplatilo město Dvůr Králové nad Labem cca 739 tisíc korun včetně DPH. Nákup schválila rada města. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Jihlava

Štítky doprava, Dvůr Králové, radar, rychlost, policie, městská, přestupek, pokuta, informativní, Dvůr Králové nad Labem, radnice, obecní policie, Žireč, Trutnov, Benešov, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové dá do svých ulic informativní radary. Pokud se situace nezlepší, chce radnice přitvrdit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.