Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začíná oprava železného mostu přes Orlici na Slezském Předměstí. Dělníci ho rozeberou

Bailey Bridge přes řeku Orlici na Slezském Předměstí v Hradci Králové slouží už od roku 1994. Za tu dobu si u místních vysloužil přezdívku Klapák. Jeho opravu mají na starosti Technické služby Hradec Králové, které ho rozeberou a konstrukci převezou do dílen. Náklady se odhadují na 18 milionů korun.

Během rekonstrukce bude most zcela uzavřený a pěší budou muset najít náhradní trasu. Ta povede přes Orlický most na Gočárově okruhu. Předpokládá, že se nad řeku vrátí koncem března příštího roku. Staveniště bylo oficiálně předáno včera.  

„V rámci generální opravy dojde například k vyčištění mostovky a úložných prahů podpor od nánosů, otryskání povrchu nosné konstrukce a ložisek. Budou dovařeny chybějící nebo zkorodované prvky nosné konstrukce a podobně,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Pavel Marek (ANO).  

Most Bailey Bridge slouží pouze pro pěší a cyklisty. Jeho přezdívku Klapák si však vysloužil v dobách, kdy po něm jezdila i auta. V tu chvíli vydávala jeho konstrukce specifický zvuk klapání.  

Konstrukce mostu ze Svinar zatím leží na letišti  

Souběžně s rekonstrukcí Klapáku radnice připravuje i opravu torza starého mostu ze Svinar. 115 let stará konstrukce na rekonstrukci zatím čeká. Město ji nechalo převést do areálu hradeckého letiště letos na přelomu dubna a května.   

O záchraně historického mostu ve Svinarech rozhodlo ještě minulé vedení města. Podle toho současného zatím neexistuje jasná koncepce toho, co by se s konstrukcí mělo udělat. „Bohužel k tomu došlo bez návrhu na jeho další využití i bez finančního krytí alespoň na převoz a zakonzervování, aby nedocházelo k jeho dalšímu znehodnocování,“ uvádí náměstek primátora Jiří Bláha (ODS) na webu města.  

Z konstrukce starého mostu plk. Šrámka by se teoreticky mohla stát lávka, která překlene Piletický potok za areálem Dopravního podniku Hradec Králové.  

Starý most plk. Šrámka ve Svinarech z roku 1911 byl už v roce 2014 navržen k prohlášení za kulturní památku. Jeho nýtovaná konstrukce měla historickou hodnotu jako příklad mostního stavitelství na počátku 20. století. V následujícím roce byl však tento návrh Národním památkovým ústavem zamítnut.    

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Bailey Bridge, Klapák, Hradec Králové, řeka, Orlice, lávka, oprava, rekonstrukce, pěší, cyklisté, Slezské Předměstí, TECHNICKÉ SLUŽBY HRADEC KRÁLOVÉ, Pavel Marek, ANO 2011, Jiří Bláha, Svinary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná oprava železného mostu přes Orlici na Slezském Předměstí. Dělníci ho rozeberou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.