Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Před deseti lety ukončila provoz sedačková lanovka na Sněžku

Nejstarší dochovanou původní lanovkou v ČR byla tradiční dvousedačková lanová dráha z Pece pod Sněžkou na Sněžku, která definitivně ukončila provoz před deseti lety, 2. září 2012. Turisty přepravovala více než 63 let v prakticky původním stavu. Za tu dobu ji navštívilo na 20 milionu turistů a na vrchol Sněžky vyvezla více než 7,2 milionu cestujících. Životnost technologie lanové dráhy přitom její výrobce původně odhadoval na 17 let.

Spodní úsek lanovky, který končil na Růžové hoře, byl zprovozněn v lednu 1949, horní úsek začal fungovat v listopadu 1949 a po celé délce se trvale jezdilo od července 1950. Služeb lanovky každoročně využívalo přibližně 200 tisíc turistů, až na Sněžku vyjela asi polovina z nich.

Původní lanovku vyrobila v licenci švýcarské firmy Von Roll chrudimská Transporta. Horní úsek měřil 1967 metrů, dolní 1560 metrů. Lanovka každou hodinu přepravila 250 lidí a sedačky jezdily rychlostí devět kilometrů za hodinu. Jízda z dolní stanice v Peci pod Sněžkou až na vrchol Sněžky trvala 25 minut, cestující při ní překonali převýšení 704 metrů.

Již v 70. letech se však začala projevovat nedostatečná přepravní kapacita lanovky, v letním období při pěkném počasí se u dolní stanice v Peci tvořily až čtyřhodinové fronty. Vůbec největší návštěvnost zaznamenala lanovka v letech 1972 a 1973, kdy bylo přepraveno více než 250.000 cestujících ročně.

První úvahy o výstavbě nové lanovky tak pocházejí už ze sedmdesátých let. Ale až po složité shodě s orgány ochrany přírody byla vybrána varianta rekonstrukce lanovky v původní trase z Pece na Sněžku a s posunutím dolní stanice k chatě Lesovna. Přípravné práce začaly v roce 1999 a lanovka se začala stavět o dvanáct let později. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny a doba jízdy na vrchol se zkrátila na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka ochránců přírody. Nová, kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku zahájila provoz 23. prosince 2013.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto horasnezka.cz

Štítky ČR, stavby, turistika, rekreace, 2. září, lanovky, Sněžka, lanová dráha, Pec pod Sněžkou, Česko, Transporta, Růžová hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před deseti lety ukončila provoz sedačková lanovka na Sněžku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.