Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Valdštejnskou lodžii v Jičíně bude provozovat Valdštejnské imaginárium

Před časem radnice v Jičíně vyhlásila výběrové řízení na provozovatele Valdštejnské lodžie. Do něho se přihlásil pouze jeden zájemce, kterým byla společnost Valdštejnské imaginárium. Jelikož splnila všechny potřebné podmínky, rada města vítěze soutěže schválila.

„Vypsání veřejné zakázky bylo nezbytné z majetkoprávních důvodů,“ uvedl na webu města mluvčí radnice Jan Jireš. V současné době radnice v lodžii dokončuje velkou rekonstrukci. 

V rámci ní vznikne v areálu nový multifunkční sál. Dalších minimálně pět let v něm bude animovaná multimediální expozice o valdštejnské architektuře. Příležitostně se v něm budou pořádat představení či workshopy. V současné době Valdštejnská lodžie nabízí například kavárnu, lektorskou místnost nebo sociální zázemí. 

Smlouvu s Valdštejnským imagináriem město podepíše na dobu určitou. Společnost bude lodžii provozovat nejméně do roku 2028. 

Lodžie byla postavena v 17. století    

Valdštejnská lodžie stojí na okraji města Jičín, kousek od Valdic. O její stavbě rozhodl Albrecht z Valdštejna už v 17. století. Šlo o jeho nové příměstské dílo. Už návrh nápadně připomínal pražskou Valdštejnskou zahradu, která se stavěla ve stejný čas. Na samotné stavbě se mělo podílet hned několik architektů. Z písemných dokumentů, které se povedlo dochovat, jsou potvrzeni minimálně tři.    

Stavba měla být součástí takzvané osy barokní krajiny. Ta měla spojovat hrad Veliš, město Jičín a klášter ve Valdicích. V plánu bylo tyto stavby propojit dlouhou čtyřřadou lipovou alejí. Vysázená však byla pouze mezi Jičínem a lodžií. Ve městě byla zachována dodnes.   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Jičín

Štítky Valdštejnská, lodžie, provozovatel, řízení, výběrové, Jičín, rozšíření, kultura, Albrecht z Valdštejna, Valdice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valdštejnskou lodžii v Jičíně bude provozovat Valdštejnské imaginárium  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.