Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do konzultací o tendru na provozování stadionu se Hradci Králové přihlásil jen fotbalový klub

Do předběžných tržních konzultací před vypsáním tendru na provozovatele nového fotbalového stadionu v Hradci Králové se radnici přihlásil jen městský fotbalový klub FC Hradec Králové. V konzultacích se radnice chtěla od možných provozovatelů dozvědět, jak by měla nastavit podmínky a požadavky v samotném výběrovém řízení na provozovatele arény. Případnou soutěž na provozovatele bude vyhlašovat zastupitelstvo vzešlé ze zářijových voleb. Stadion za 631 milionů korun s kapacitou 9300 diváků by měl být hotový na konci června 2023.

Jednání s FC Hradec Králové o jeho představách ohledně provozování stadionu bude podle Bláhy v polovině září. FC Hradec Králové zatím své prvoligové zápasy hraje na stadionu v Mladé Boleslavi. Do případného tendru na provozovatele se bude moci přihlásit kdokoliv.

Radnice pro účast v konzultacích oslovila FC Hradec Králové jako budoucího významného uživatele stadionu. Dále se obrátila na provozovatele multifunkčních arén ve třech největších českých městech, a to firmy Bestsport, Kometa Group a Vítkovice Aréna. Město oslovilo i podnikatele Vlastimila Sehnala, který projevil zájem o vstup do klubu.

Roční náklady na provoz stadionu by mohly činit asi 30 milionů korun, řekl zastupitelům Pavel Obermajer z firmy Grinity, která pro město zajišťuje správu stavby stadionu. Výnosy by podle jeho odhadu mohly činit asi 50 milionů korun. Upozornil, že v příjmech jsou započítány například i příjmy fotbalového klubu ze vstupného na zápasy. "Musí se doladit s provozovatelem, jaké příjmy kam půjdou," uvedl. Město by chtělo podle Bláhy nalézt takový model provozování, aby na provoz stadionu nemuselo doplácet.

K provozování město nabízí arénu, která bude multifunkční. Například v prostorech hlavní západní tribuny bude možno uspořádat společenské či jiné akce až pro 1,2 tisíce lidí. Ve venkovních prostorách na stadionu se může například konat koncert až pro 25 tisíc lidí.

V případném tendru na provozovatele stadionu bude radnice řešit i to, zda výběrové řízení na provozovatele spojit s chystaným výběrem strategického partnera pro městský prvoligový fotbalový klub FC Hradec Králové. Provozovatelem arény by v takovém případě mohl být strategický partner klubu. Pokud by město nikoho pro provozování nevybralo, mohlo by si stadion provozovat i samo.

Stadion od loňského srpna buduje konsorcium firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Kvůli zdražení stavebních materiálů a prací a zadání dalších prací se město se stavbaři v červnu dohodlo na zvýšení ceny o 59 milionů korun a prodloužení termínu stavby o dva měsíce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, FC Hradec Králové, fotbalový klub, radnice, FK Mladá Boleslav, Bestsport, KOMETA GROUP, a.s., VÍTKOVICE ARÉNA, a.s., Strabag, Geosan Group, Vlastimil Sehnal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do konzultací o tendru na provozování stadionu se Hradci Králové přihlásil jen fotbalový klub  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.