Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové za lávku přes Labe po zdražení zaplatí téměř 170 milionů

Zastupitelé Hradce Králové schválili zvýšení ceny lávky přes Labe o 7,5 milionu korun na 169,3 milionu. Lávku pro pěší a cyklisty město v lokalitě Aldis buduje od loňského září. Důvodem zdražení jsou podle města úpravy během stavby, které se nedaly předvídat. Lávku o délce 103 metrů by stavbaři měli dokončit v zimě. Lidem by měla začít sloužit začátkem března 2023.

Zdražení díla již projednávali v polovině srpna radní, ale doporučení k přijetí vyšší ceny nedali. O zdražení tak museli rozhodnout zastupitelé. Někteří vysokou cenu kritizovali. Opoziční zastupitel Martin Hanousek (Zelení) stavbu označil za "památník dosluhujícího vedení města, jak neumělo nakládat s prostředky". Části zastupitelů vadilo, že se o zdražení dozvídají, až když jsou dodatečné práce hotové.

Náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS) argumentoval, že vše vychází z architektonické soutěže, která se konala před téměř deseti lety. Připomněl, že město muselo udělat lávku i proto, že se k tomu pod peněžní sankcí zavázalo ve smlouvě s ČSOB, která u Aldisu postavila své regionální sídlo. Zastupitelům řekl, že stavbu sami v červnu 2020 schválili.

Opoziční zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM) uvedl, že pokud by zastupitelé zdražení neschválili, tak by případný soud s dodavatelem město prohrálo a ještě zaplatilo penále. Podle Bláhy by hrozila i ztráta dotace, kterou město na stavbu získalo, a také platba pokuty bance ČSOB ve výši 15 milionů korun.

Vyšší náklady přinesla například úprava koncové části lávky kvůli elektrickým kabelům, které byly nalezeny v jiné výšce. Nákladnější bylo také ztužení konstrukce mostovky při její montáži a úpravy předpínacího systému lávky a kolektoru horkovodu.

Stavbu lávky, kterou buduje firma SMP CZ, město chystalo od roku 2003. Lávka propojí centrum města s lokalitou Aldis. Hradec si od ní slibuje větší oživení Aldisu a Smetanova nábřeží. Město na stavbu získalo evropskou dotaci 102,7 milionu korun.

Oproti jiným lávkám je hradecká stavba násobně dražší. Například Pardubice na konci roku 2020 otevřely lávku pro pěší a cyklisty přes Labe za 40,8 milionu korun. Podle hradecké radnice je vysoká cena dána neobvyklou konstrukcí a technologií. Lávku tvoří nosná lana, ocelová žebrová konstrukce a 39 kusů subtilních segmentů mostovky, které jsou vyrobené ze speciálního betonu.

Původně hradecká radnice před architektonickou soutěží v roce 2014 počítala s cenou lávky do 40 milionů. Když radnice vypsala v roce 2019 soutěž na stavební firmu, nikdo se ale nepřihlásil. Další dva tendry radnice zrušila, když jediný zájemce nabídl ceny výrazně přes 100 milionů korun. Radnice v té době uvažovala, že by projekt opustila a hledala levnější variantu lávky. Nakonec vypsala čtvrtý tendr a ze tří uchazečů vybrala firmu SMP CZ z francouzské skupiny Vinci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, stavby, lávka, Hradec Králové, Labe, Kongresové centrum Aldis, radnice, Jiří Bláha, Martin Hanousek, Československá obchodní banka, SMP, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Karel

Každého jistě potěší, jak skvěle námi volení politici hospodaří s pěnězi. Zvlášť, když pak na důležité opravy jinde chybí!

Středa, 31. srpna 2022, 20:33Odpovědět

Jiří Novák

170 milionů je v pohodě. U nás v Praze se má postavit zbytečná lanovka pro pěší za 4 miliardy.

Středa, 31. srpna 2022, 07:46Odpovědět

Hradec Králové za lávku přes Labe po zdražení zaplatí téměř 170 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.