Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Safari Park Dvůr Králové měl o prázdninách nadprůměrnou návštěvnost

Safari Park Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku zaznamenal o letních prázdninách nadprůměrnou návštěvnost. Zatím loni do zoo v červenci a v srpnu přišlo asi 290 tisíc lidí, letos by se prázdninová návštěva měla pohybovat kolem 300 tisíc lidí. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.

Kromě příznivého počasí k vyšší návštěvnosti významně přispěla začátkem července otevřená expozice tučňáků brýlových, která je největší v Česku. Tučňáky zoo začala chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Jejich průchozí expozice, která přišla na 43 milionů korun, napodobuje část namibijského města Lüderitz na pobřeží Atlantského oceánu. Od poloviny srpna také pozornost návštěvníků přitahuje v pavilonu Vodní světy vzácný krokodýl štítnatý.

"Do zoo se po omezeních daných covidovými restrikcemi také začínají vracet návštěvníci z Polska," řekla mluvčí zoo Zuzana Boučková. Hojně navštívenou akcí podle ní byly Africké dny ve druhém srpnovém týdnu, kdy do zoo přišlo téměř 42.000 lidí. Součástí Afrických dnů bylo také zahájení výstavy originálů botanických ilustrací od ochránkyně přírody a spisovatelky Joy Adamsonové, kterou proslavil Příběh lvice Elsy. Velký zájem návštěvníků je podle mluvčí nadále o loni otevřenou venkovní expozici Jezero hrochů, v níž žije sedm tlustokožců.

Zvýšený zájem lidí o zoo se projevil i v tom, že safari park ve čtvrtek 25. srpna zaznamenal půlmiliontého návštěvníka letošního roku. "Letošní návštěvník s číslem 500 tisíc dorazil brzy, dokonce nejdříve v novodobé historii zahrady. Jsem nesmírně rád, že novinky v safari parku milovníky přírody lákají," řekl ředitel zoo Přemysl Rabas.

Nejvyšší denní návštěvu zoo v létě zaznamenala o státním svátku 6. července, kdy přišlo 8296 návštěvníků. Ve všední den byla nejvyšší návštěva v úterý 2. srpna, a to 8002 návštěvníků.

Více lidí do zoo přišlo v létě i přes zdražení vstupného. Vstupné v hlavní sezoně pro dospělého placené v hotovosti na pokladně meziročně zdražilo o 30 korun na 270 korun. Při platbě kartou nebo při nákupu vstupenek na internetu je vstupné nižší až o 50 korun. Za vjezd do areálů safari vlastním autem zájemce zaplatí 370 korun za auto, loni byl vjezd auta za 350 korun.

Loni návštěvnost zoo, která patří Královéhradeckému kraji, přes covidové uzávěry vzrostla meziročně o 21 procent na 543 772 lidí. Byla tak nejvyšší za posledních 12 let. Pokud by současný trend návštěvnosti pokračoval, přišlo by letos do safari parku více lidí než loni.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, turistika, rekreace, příroda, zoo, Královéhradecký, ZOO Dvůr Králové, návštěva, Afrika, okres Trutnov, Dvůr Králové nad Labem, Východní Čechy, Česko, Atlantský oceán, Polsko, Joy Adamsonová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park Dvůr Králové měl o prázdninách nadprůměrnou návštěvnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.