Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mezi Kopidlnem a Sobotkou vznikl nový vodovod. Zlepší dodávku pitné vody do okolních obcí

Kopidlensko a Sobotecko propojil nový vodovod, na jehož trase vznikl i nový vodojem. Ten bude fungovat jako rezervoár pitné vody. Na šest kilometrů dlouhé potrubí vedoucí ze Staňkovy Lhoty do Rakova se mohou připojit i okolní obce. Nové vodovodní potrubí by mělo zlepšit zásobování pitnou vodou pro téměř tři tisíce obyvatel.

V posledních letech byl u Kopidlna problém se zásobováním pitnou vodou. Celou oblast totiž zásoboval jen jediný zdroj v Batíně. Naopak u Sobotky bylo kvalitní vody a zdrojů dost. Šlo o tři vrty a prameny. Vodohospodáři se proto rozhodli, že obě lokality propojí.   

Se stavbou se začalo v dubnu roku 2020. Obousměrný vodovod měří celkem 5,8 kilometru a propojuje obce Rakov a Staňkova Lhota. Na vrcholu Čekan vznikl i nový vodojem o kapacitě 300 metrů krychlových vody. Pro představu: průměrný zahradní bazén o průměru tří metrů pojme kolem 5,5 metrů krychlových vody.  

„Pokud by nyní nastalo suché léto nebo havárie v jedné oblasti, je možné vodu doplnit do vodojemů z druhé lokality a naopak,“ uvádí v tiskové zprávě ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Richard Smutný.  

Právě vodojem Čekan pomůže především obci Staňkova Lhota. Tam se dříve voda musela čerpat a v případě výpadku proudu byla lokalita zcela bez vody. Díky umístění vodojemu bude voda do obce proudit samospádem.  

Někteří ze Sobotky byli proti  

„Jako starosta Sobotky jsem často slýchával názory typu: zabraňme odvodu vody ze Sobotecka. Nakonec jsem ale rád, že se podařilo místním vysvětlit, že vzájemné propojení vodovodních soustav je dobrým krokem,“ uvedl ve zprávě starosta Sobotky Lubor Jenček (TOP 09). 

Propojení oblastí paradoxně pomůže i Sobotce a okolí. V případě poruchy může být voda čerpána opačným směrem. Tím pádem se snižuje riziko toho, že místní zůstanou bez vody.  

Na nový vodovodní řád se postupně připojí i další obce. V současné době je vyprojektované připojení obcí Pševes a Drahoraz. Obě obce už mají infrastrukturu připravenou. Zájem mají také obce Údrnice, Nadslav, Štidla, Střevač a část Bílska. 

„Pro naše město to znamená vybudování náhradního zdroje pitné vody a dále dojde k přivedení kvalitní vody i do obcí Pševes a Drahoraz, kde ji musíme nyní ze stávajících zdrojů složitě upravovat,“ uvedla ve zprávě starostka Kopidlna Hana Masáková (ČSSD). 

Za nové vodovodní propojení oblastí zaplatila Vodohospodářská a obchodní společnost celkem 60,9 milionu korun. 41,3 milionu se podařilo získat z dotace ze Státního fondu životního prostředí.  

Ohodnoť článek

Foto Vodohospodářská a obchodní společnost

Štítky potrubí, vodovod, Kopidlno, Sobotka, Jičín, řád, vodojem, pitná, voda, obce, dodávka, pitná voda, Staňkova Lhota, Hana Masáková, ČSSD, TOP 09, Drahoraz, Pševes, Státní fond životního prostředí, Rakov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Kopidlnem a Sobotkou vznikl nový vodovod. Zlepší dodávku pitné vody do okolních obcí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.