Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Vesnicí roku Královéhradeckého kraje je Žďár nad Metují, roste mu počet obyvatel

Představitelé obce Žďár nad Metují na Náchodsku dnes oficiálně převzali ocenění za vítězství v soutěži Vesnice roku Královéhradeckého kraje. Obec bude kraj reprezentovat v celostátním finále, jehož výsledky budou vyhlášeny v polovině září v Luhačovicích. Do letošního ročníku soutěže se v Královéhradeckém kraji přihlásilo 13 obcí. Poslední dva roky se soutěž nekonala kvůli pandemii koronaviru.

Žďár nad Metují za posledních 25 let významně investoval do infrastruktury, především do rozvoje bydlení. V obci vyrostla nová čtvrť rodinných domů. "Podařilo se nám tím zastavit úbytek obyvatel a nastartovat jeho přírůstek. Před rokem 2000 zde žilo asi 420 obyvatel, dnes zhruba 680. Ve škole bylo jednu dobu jen 13 dětí, v současnosti až 55," řekl starosta Pavel Šubíř (nezávislý).

Díky příjmům z turistické ubytovny obec není závislá jen na daňových příjmech a dokáže si tvořit i finanční rezervy. Letošní rozpočet obce je na úrovni 18 milionů korun, zhruba třetina z nich jde na investice. Aktuální hlavní investicí obce je více než šestimilionová rekonstrukce bývalého hospodářského objektu na expozici zemědělství a řemesel a na zázemí pro potřeby obce.

"V současnosti pracujeme na digitalizaci obce a snažíme se připravit na energetickou krizi," uvedl starosta. Ročně se v obci koná více než desítka kulturních a společenských akcí. V katastru obce leží turisty vyhledávaná stolová hora Ostaš se skalními labyrinty.

Zlatá stuha spojená s titulem Vesnice roku přinesla Žďáru nad Metují do rozpočtu milion korun. Královéhradecký kraj obci přispěl na uspořádání dnešního slavnostního vyhlášení všech cen.

Na druhém místě v krajské soutěži Vesnice roku skončily Dobřany na Rychnovsku a na třetím Havlovice na Trutnovsku. Bílou stuhu za činnost mládeže udělila porota obci Ohnišov na Rychnovsku, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí obci Pohoří na Rychnovsku a oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Stračov z okresu Hradec Králové. Dalších sedm zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.

V roce 2019 se Vesnicí roku v Královéhradeckém kraji stal městys Nový Hrádek na Náchodsku. Tehdy se do klání v kraji přihlásilo 12 obcí.

V krajském i navazujícím celostátním kole se hodnotí koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost a další parametry. "Soutěž upozorňuje veřejnost na to, že rozvoj regionu není jen o těch velkých miliardových investicích, ale že stejně důležitá je snaha místních společenství nebo i jednotlivců," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Do soutěže se mohou každoročně přihlásit obce vesnického charakteru, včetně statutu města a městyse, které mají do 7500 obyvatel a zpracovaný strategický dokument rozvoje obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Obec se hlásí vždy jako celek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chytrý region

Štítky ČR, správa, obce, ocenění, Královéhradecký, FOTO, Královéhradecký kraj, Žďár nad Metují, soutěž, pandemie covidu-19, okres Náchod, Luhačovice, investice, stuha, okres Rychnov nad Kněžnou, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku Královéhradeckého kraje je Žďár nad Metují, roste mu počet obyvatel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.