Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Domov seniorů v Opočně otevře už v září. Bude i pro klienty s Alzheimerovou chorobou

V areálu bývalé nemocnice v Opočně by měl od 1. září začít fungovat nový domov pro seniory, ve kterém se postarají také o klienty s Alzheimerovou chorobou. Přestavba jedné z budov bývalé nemocnice na domov důchodců vyšla na více než 100 milionů korun. Investorem byl Královéhradecký kraj, který získal dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí ve výši přes 46 milionů korun. Kapacita objektu je 47 lůžek.

Opočenské zařízení pro seniory Domov Rudolf vzniklo v budově bývalé porodnice a chirurgie. Stavba začala v září 2020 a skončila letos na jaře. V současnosti probíhá vybavování interiéru nábytkem a dalšími věcmi.

"Hledali jsme smysluplné využití pro prostory v areálu bývalé Rudolfovy nemocnice. Ve spolupráci se zástupci Královéhradeckého kraje a města Dobruška jsme se nakonec rozhodli využít prostory pro vybudování nového centra, mimo jiné i pro osoby s Alzheimerovou chorobou, které tady dosud chybělo," uvedla tajemnice Městského úřadu v Opočně Renáta Černá.

Opočenský domov seniorů by měl sloužit především místním a obyvatelům nedaleké Dobrušky a okolních obcí. "Žádosti o umístění však mohou podávat i obyvatelé dalších měst a obcí, jejichž blízcí, trpící Alzheimerovou chorobou, žijí v jiných koutech České republiky. Pořadník se plní tak, že jsme si už téměř jistí, že se nám podaří kapacitu stoprocentně naplnit," uvedla Kamila Vilímková, ředitelka Domova F. A. Skuherského, který provoz opočenského Domova Rudolf zaštiťuje.

Osm lůžek z celkového počtu bude vyčleněno pro poskytování péče seniorům klasického domova a další čtyři lůžka pro odlehčovací služby. Zahájení provozu Domova Rudolf v Opočně bude předcházet den otevřených dveří, který je naplánován na 26. srpna. Na podzim letošního roku čeká park v okolí budovy kompletní obnova. Revitalizace je rozdělena do dvou etap.

"V té první by mělo dojít nejen na výsadbu nové zeleně, ale také například vybudování chodníků. V budoucnu je plánována ještě stavba altánu, který by měl klientům ještě více zpříjemnit jejich každodenní život v tomto specializovaném centru," uvedl ředitel Nadačního fondu Škoda Auto Ladislav Kučera. Fond obnovu parku podpořil.

Uživatelem opočenského zařízení bude zapsaný ústav, který společně založila města Opočno a Dobruška v polovině roku 2020.

Investice do opočenského domova seniorů zapadá do celkové koncepce Královéhradeckého kraje, který hodlá do roku 2026 investovat do sociálních služeb více než dvě miliardy korun. V současnosti kraj některé domovy seniorů buduje či rozšiřuje. Tato investice byla podle hejtmanství nezbytná s ohledem na stárnutí populace a vzrůstající zájem o služby pro seniory. V ČR navíc roste počet pacientů s demencí, podle údajů České alzheimerovské společnosti (ČALS) postihuje tato nemoc v republice zhruba 161.000 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, rodina, stavby, sociální, senioři, Rychnovsko, domov, Alzheimerova choroba, nemocnice, Královéhradecký kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Dobruška, Česko, Ladislav Kučera, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov seniorů v Opočně otevře už v září. Bude i pro klienty s Alzheimerovou chorobou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.