Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Aplikace Záchranka nabízí elektronickou knihu túr nově také pro slovenské hory

Aplikace Záchranka nově nabízí s modulem Horská služba elektronickou knihu túr také pro slovenské hory. Stejně tak si slovenští turisté mohou naplánovat túru v českých horách ve slovenské aplikaci Horská záchranná služba. Jde o jednu z několika letošních novinek aplikace Záchranka, informovali dnes ČTK zástupci Horské služby ČR. Elektronická kniha túr platí v českých horách od loňského léta a za tu dobu bylo do aplikace zadáno více než 500 túr po českých horách. Turistům to umožňuje zadání naplánované trasy a v případě, že turista nedorazí do cíle ve stanovenou dobu, sama odešle upozornění horské službě.

"Již prvotní propojení aplikace Horské služby a Záchranky přineslo výrazné vylepšení našich možností a zároveň i možností lidí v nouzi. S každým dalším upgrade aplikace se dostáváme na vyšší stupeň schopností horských záchranářů. Především plánování túr a možnost v případě potřeby on-line sledovat jejich pohyb nám ohromně pomáhá," uvedl náčelník Horské služby ČR René Mašín.

Možnost plánování túr funguje v aplikaci Horská záchranná služba (HZS) i na Slovensku. Aplikace HZS funguje od roku 2020, řekla mluvčí aplikace Záchranka Maria Brindzáková. Podle ní budou nyní obě aplikace ještě více propojené.

Další novinkou, která se týká prevence nehod a úrazů, je automatické zasílání varovných upozornění v případě změny podmínek v horách. "Doposud bylo nutné aktivně sledovat web horské služby nebo aplikaci Záchranka. Při zapnutých notifikacích se nyní o každé změně podmínek na horách dozví uživatelé prostřednictvím push notifikací," uvedl ředitel aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Aplikace také automaticky posílá upozornění na hrozící nebezpečí uživatelům, kteří si naplánují trasu v Elektronické knize túr. Mají tak dostatek času na zvážení změny trasy.

Horští záchranáři mají od roku 2021 k dispozici také webový portál aplikace Záchranka, který jim umožňuje například zahájení kontinuálního sledování polohy člověka v nouzi, získání fotografie z místa události nebo možnost zahájit s volajícím chatovou komunikaci. "A to i bez toho, aby musel mít volající nainstalovanou aplikaci Záchranka. Díky speciálnímu odkazu, který záchranáři odešlou prostřednictvím SMS, je navázáno spojení s osobou v nouzi," uvedl mluvčí Horské služby Radek Zeman.

Vzhledem k množství zahraničních turistů, kteří se čím dál častěji vydávají do českých hor, je v portálu aplikace Záchranka funkce automatického překladu chatové komunikace. "Díky této novince se nám otevírá možnost alespoň částečného odstranění jazykové bariéry," uvedl Zeman.

Aplikaci Záchranka má ve svém mobilním telefonu více než dva miliony uživatelů a za dobu fungování z ní bylo uskutečněno přes 100 tisíc volání. Horská služba ČR přijala za letošní léto již přes 500 tísňových volání z aplikace Záchranka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Aplikace Záchranka

Štítky ČR, Slovensko, zdraví, komunikace, Záchranka, hory, e-book, horská služba, Horská služba České republiky, zdravotnická záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikace Záchranka nabízí elektronickou knihu túr nově také pro slovenské hory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.