Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava secesního kiosku na mostě v Hradci Králové dosud vyšla na asi 725 tisíc korun

Oprava posledního secesního kiosku na okraji památkově chráněného Pražského mostu přes Labe v centru Hradce Králové zatím vyšla na zhruba 725 tisíc korun bez započtení DPH. Stavební část rekonstrukce by měla být hotová do konce roku. Oprava za přibližně šest milionů korun bez daně začala v lednu.

Na koncích mostu stojí čtyři zděné kiosky a radnice se je s různými komplikacemi a zdrženími snaží opravit od roku 2015. Most postavený v roce 1910 navrhl i s kiosky architekt Jan Kotěra.

Podle Duška má stavba zhruba dva měsíce zpoždění. Původně měla stavební firma předat staveniště zpět městu 31. října. "Některé konstrukce se vyjasňují a upřesňují z památkářského hlediska a projeví se to i do termínu plnění," uvedl Jiří Dušek ze Správy nemovitosti Hradec Králové (SNHK).

Stavbaři mají za sebou demontáž vodoinstalace, elektroinstalace, střešní krytiny, otlučení omítek a v současnosti pracují na omítkách a střeše. Kiosek dostane také nová nebo opravená okna a dveře, novou elektroinstalaci, nové budou také vnitřní a venkovní omítky i podlahy.

Opravou prochází oválný zděný kiosek na Tylově nábřeží na severní straně mostu, který patří mezi typické stavby města. V minulosti v kiosku bylo rychlé občerstvení. Pro opravený kiosek bude město hledat nájemce, s provozem občerstvení se již nepočítá.

Město opravu kiosků v městské památkové zóně začalo připravovat v roce 2014, kdy památkáři vydali první závazné stanovisko k obnově těchto kulturních památek. Opravy následně provázely problémy s výběrem stavebních firem. Zdržení přineslo i to, že dřevěné konstrukce byly napadené dřevomorkou. Oprava jednoho kiosku se měnila kvůli tomu, aby se přizpůsobila nově nalezené historické dokumentaci od samotného Kotěry.

"Až se dokončí kiosek číslo čtyři, tak jsou výhledově plánovány částečné opravy kiosku číslo tři," sdělil Dušek. Podle něj půjde především o doplnění tzv. květu na střechu kiosku podle původního řešení, které je známé z dřívějších fotografií, a o barevné sjednocení kovových rámů oken.

V letech 2016 a 2018 se městu podařilo opravit oba kiosky na jižní straně mostu a letos osazením měděné markýzy skončila oprava menšího kiosku na severní straně na Eliščině nábřeží. Most město opravilo v letech 1992 až 1993.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, stavby, správa, památky, most, Hradec Králové, Labe, Jan Kotěra, omítka, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Pacik

Ono se to ve finále bude pozlacovat? Není to plýtvání penězi? Řečnická otázka. Kolik stojí hodinová práce této firmy? Může to být bez DPH

Neděle, 7. srpna 2022, 08:13Odpovědět

Oprava secesního kiosku na mostě v Hradci Králové dosud vyšla na asi 725 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.