Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: I v hradeckém kraji je od rána cítit zápach spáleniny. Jde o požár v Českém Švýcarsku

Pražany, kteří dnes v noci spali s otevřenými okny, dnes nad ránem probudil zápach kouře. Ten však podle hasičů nepocházel z požárů na území krajského města, ale kvůli povětrnostním podmínkám se do Hradce Králové dostal kouř z obřího požáru, který od neděle ničí les v Českém Švýcarsku.

Hasiči s požárem bojují od neděle

Požár v Národním parku České Švýcarsko vypukl v neděli 24. července 2022, před osmou hodinou hasiči vyhlásili poplach a do obce Hřensko vyjeli hasiči likvidovat požár lesního porostu. Rozloha požáru v lokalitě Malinový důl je asi 450 na 150 metrů. Hasiči s plameny bojovali také vrtulníkem s bambi vakem, kterým shazovali na požářiště obrovská množství vody.

„Letecká služba hasičů je z bezpečnostních důvodů pozastavena, létat budou vrtulníky opět po rozednění,“ uvedl v pondělí večer pro ČTK mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. V úterý ráno na místo dorazí posily z dalších krajů. Stát nyní jedná o pomoci techniky ze Slovenska.

Hlášení z Prahy, ale také z Liberce nebo v Hradci Králové

Od dnešního rána hasiči evidují velký počet volání s nahlášením zápachu kouře. „Po celém území Prahy je cítit zápach po kouři a spálenině. Nemáme hlášený žádný požár. Jedná se o zápach z rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka na Twitteru a doporučil omezit větrání.

Volání neevidují jen hasiči z Prahy, ale také z Libereckého nebo dokonce Pardubického kraje. „Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v Národním parku České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko,“ uvedli hasiči na svých sociálních sítích.

„Prosíme občany, aby v tomto specifickém případě, tedy pokud nevidíte další příznaky hoření, například plameny, zvážili, zda nám volat na tísňové linky,“ doplnili.

Ohodnoť článek

Foto HZS ČR

Štítky Hradec Králové, požár, ČR, zápach, hasiči, České Švýcarsko, spálenina, Národní park České Švýcarsko, Královéhradecký kraj, Praha, Hřensko, Martin Kavka, Slovensko, Twitter, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: I v hradeckém kraji je od rána cítit zápach spáleniny. Jde o požár v Českém Švýcarsku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.