Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Řeka Orlice je plná vodáků. Největší zájem o půjčování lodí je v pátek a o víkendech

Půjčovny lodí na řece Orlici v Královéhradeckém kraji nemají v těchto dnech o zákazníky nouzi. Denně se po nich plaví desítky vodáků. Největší zájem o půjčování lodí je o víkendech, vyplynulo z dnešního vyjádření zástupců půjčoven. Nejvytíženější úsek je mezi Kostelcem nad Orlicí a Krňovicemi. Orlice patří i v kraji k nejoblíbenějším vodáckým řekám.

"Je už zvykem, že když je nejméně vody, tak je nejvíce lidí, a to je zrovna teď. Největší zájem je o sobotách a nedělích. Na Orlici jsme na tom trochu jinak než na Vltavě nebo jiných dovolenkových řekách, sjížděný úsek je tu kratší," řekl Libor Borůvka z půjčovny lodí v Kostelci nad Orlicí.

Kostelcem protéká Divoká Orlice. Podle Borůvky je tato řeka bez problémů sjízdná právě z Kostelce. "Z Doudleb nad Orlicí to ale také ještě jde," řekl Borůvka. Divoká a Tichá Orlice se slévají kousek nad Týništěm nad Orlicí a poté má tok název Orlice. V Hradci Králové se Orlice vlévá do Labe.

Na raftu sedí pět lidí včetně tří dětí a nikdo nemá vestu, kroutí hlavou šéf vodních záchranářů

Není to tak dávno, kdy se na Labi mezi Špindlerovým Mlýnem a Herlíkovicemi na Trutnovsku převrhl raft se šesti vodáky. Jeden z nich zemřel. Velitel českokrumlovských vodních záchranářů Milan Bukáček pro Drbnu popsal nejčastější chyby vodáků,...

Zájem vodáků hlásí také z půjčovny lodí v Týništi nad Orlicí. "Od pondělí do čtvrtka jsou lodě volné i bez objednání, na víkendy je zájem větší, tam doporučujeme si lodě předem rezervovat. Největší zájem je o soboty. Celkově je ale letos v červenci zájem o půjčování lodí průměrný," řekla Lenka Vrbatová z půjčovny lodí v Týništi nad Orlicí.

Půjčovny lodí na Orlicích v Královéhradeckém kraji zaznamenaly větší zájem v červnu, a to hlavně kvůli zájmu škol. "Červen byl neskutečně nabytý, teď asi lidé vyrážejí na delší dovolené," řekla Vrbatová.

Sjízdná je také Tichá Orlice, sjízdný úsek začíná pod Chocní. "V tuto dobu, kdy méně prší, je tradičně méně vody, ale nejde o žádný extrém, jde o klasický letní stav. Na spojené Orlici se lidé i za současného horkého a suchého počasí nemusí bát, že by to byla pěší turistika, tam nebývá problém," řekla Vrbatová.

Kromě Orlice mohou vodáci v Královéhradeckém kraji vyrazit i na další řeky. Podle vodáckého webu je sjízdná třeba řeka Úpa z České Skalice, Metuje v úseku takzvané staré řeky z Nového Města nad Metují. Sjízdný úsek Labe začíná pod Dvorem Králové nad Labem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, rekreace, vodáci, Královéhradecký, Orlice, Kostelec nad Orlicí, Královéhradecký kraj, Týniště nad Orlicí, Tichá Orlice, Labe, Vltava, Divoká Orlice, Doudleby nad Orlicí, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeka Orlice je plná vodáků. Největší zájem o půjčování lodí je v pátek a o víkendech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.