Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dojel první, přesto nevyhrál. Pořadatel nejdelšího cyklistického závodu tvrdí, že Polman porušil pravidla

Po hrozivém pádu a zranění dojel novopačák Daniel Polman s pětisetkilometrovým náskokem na svého soupeře. Přesto mu bylo vítězství v nejdelším cyklistickém závodu světa odepřeno. Důvod? Podle pořadatele NorthCape–Tarifa za to může fotograf, který u něj neměl co dělat. Závodníci měli 7,5 tisíc dlouhou trasu z norského North Cape do španělské Tarify ujet sami.

„Když jsem to zjistil, řekl jsem si, že včerejší oslavy zruším. Za dvě hodiny se mi to rozleželo v hlavě a říkal jsem si, že by to byla škoda. Nemá smysl to vůbec rozebírat. Ať si organizátoři píšou, jaké výsledky chtějí. Všichni tady víme, kdo je vítěz,“ řekl včera odpoledne v Nové Pace na setkání s fanoušky Daniel Polman.  

Daniel Polman dojel do cíle ve čtvrtek v noci. Z vítězství se radoval do neděle, kdy mu organizátor Andreas Buchs oznámil, že byl přesunut do kategorie Neklasifikovaní jezdci. Busch to obhájil tím, že Polman porušil pravidla. A to tím, že se během závodu několikrát potkal se svým fotografem, který pořizoval fotografie do jeho nové připravované knihy.  

„Čelím naprosto nepochopitelné a bezpáteřní nespravedlnosti. Pořadatel vzal závod do svých rukou a natvrdo určil pořadí v závodě. Vím, co jsem pro závod obětoval, vím, co vše jsem musel během něj překonat, vím, že jsem jel od prvního až po poslední metr fér dle pravidel. Takže vím, kdo je vítěz, a vědomí, že to víte i vy a dáváte to tady najevo, mi tuhle šílenost pomůže strávit,“ uvedl Polman na svém facebookovém profilu. 

Po návratu domů ho čekala velkolepá oslava  

Po návratu do České republiky Daniela Polmana na letišti čekalo několik desítek fanoušků. Několik stovek dalších lidí přišlo závodníka podpořit do rodné Nové Paky, kde se v Jírových sadech uspořádala oslava velkého vítězství.  

 

„Hrdinským výkonem jsi zviditelnil naše město. Jsi velkým vzorem pro naši sportovní mládež. Pokud budeš plánovat další projekt, můžu slíbit, že podpora z města určitě přijde,“ uvedl včera na podiu místostarosta města Milan Pospíšil (Volba pro město). 

Na místo dorazila i Lilli, která bojuje s Crouzonovým syndromem, tracheostomií a dalšími nemocemi vyžadujícími i nákladné operace nehrazené pojišťovnou. Je to jedno z dětí, kterému se díky závodu Polman snažil sehnat peníze. „Chceme ti poděkovat, za to že jsi udělal tu charitativní sbírku. Už teď je to přes půl milionu. To je skvělé a jsi pro nás hrdina,“ uvedl na oslavě v Nové Pace starosta města Josef Cogan (Sportovci). 

Fanoušci mají jasno, vyhrál Daniel  

Po oznámení organizátora se na sociálních sítích strhla obrovská vlna solidarity. Široká veřejnost a fanoušci začali na sociálních sítích závodníka podporovat. Rozhodnutí Busche označili za nepochopitelný a mimo jakékoli pravidla fair play. 

„Marně jsem na stránkách organizátora hledal pravidla. Ta jsou evidentně vytvářena autokraticky ex-post,“ okomentoval příspěvek na Facebooku Luboš Kaplan. Komentářů je na oficiálním profilu závodníka několik desítek, možná i stovek.   

„Dan musí někomu pořádně ležet v žaludku. Takových peněz pro lidi vybral… Takovou propagaci tomu závodu udělal. Ta mládež, kterou namotivoval. Skandál největší. Karma je zdarma,“ píše v jednom ze svých komentářů uživatelka Zůza Termitka

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Daniela Polmana

Štítky Daniel Polman, Nová Paka, Jičínsko, cyklista, závod, nejdelší, Evropa, tisíce, video, vítěz, výhra, ČR, North Cape, Tarife, diskvalifikace, slavnost, cyklistický závod, Josef Cogan, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Škaloud

Je-li pravda , že byl upozorněn , že má vypustit kontakt s fotografem , není mi pochopitelné proč tak neučinil.. zas připustím , že závod by měl mít daná pravidla na papíře, aby byla možná konfrontace... nějaké ustní dohady nikam nevedou a každý bude mít svoji pravdu a to je v tak extrémním závodě velice smutné a zároveň to svědčí o NEPROFESIONALITĚ pořadatele závodu.

Úterý, 19. července 2022, 09:24Odpovědět

Dojel první, přesto nevyhrál. Pořadatel nejdelšího cyklistického závodu tvrdí, že Polman porušil pravidla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.