Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kasárna v Hradci Králové chce kraj předělat na muzejní a kulturní centrum

Královéhradecký kraj hodlá přebudovat chátrající Vrbenského kasárna v centru Hradce Králové na muzejní a kulturní centrum. Náklady na opravu budov a vybudování expozic hejtmanství odhaduje na 650 milionů korun. Zhruba ze tří čtvrtin by jej chtělo financovat z evropských dotačních programů, zejména z Národního plánu obnovy. Na rekonstrukci kasáren již má kraj stavební povolení.

V areálu kraj nedávno dokončil nákladem 310 milionů korun rozsáhlou rekonstrukci sousedních Gayerových kasáren, v nichž je depozitář krajského Muzea východních Čech. Budovy Gayerových a Vrbenského kasáren jsou stejně velké a v areálu leží zrcadlově proti sobě. Vrbenského kasárna vznikla v 19. století a od 90. let minulého století je objekt nevyužívaný.

Obnova Vrbenského kasáren podle hejtmanství umožní v centru města konání koncertů, festivalů a dalších akcí. V budově by měla vzniknout přírodovědecká a archeologická expozice muzea. "Kulturní nabídka, která díky projektu vznikne, má sloužit nejen lidem v Hradci, ale obyvatelům celého kraje i mimo něj," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu a památkovou péči Martina Berdychová (Východočeši).

Oživením Vrbenského kasáren by se muzeum podle ředitele Petra Grulicha chtělo přiblížit centru, jaké má například Vídeň v podobě tamního MuzeumsQuartieru. "Centrum by se dotýkalo pevnostní historie, prezentovalo by rozmanitost přírodního a kulturního dědictví kraje s vyváženým využitím technologií 21. století," řekl Grulich.

Vrbenského kasárna zatím vlastní město Hradec Králové. Kraj má budovu v souvislosti s chystaným projektem v nájmu a jedná o jejím převedení do svého vlastnictví.

Město kasárna od armády získalo v roce 2009 a přes několik pokusů pro ně nenašlo využití. V roce 2010 je město nabídlo soukromým investorům. Nebylo ale spokojeno s cenou a řízení zrušilo. V roce 2011 radnice odmítla prodat kasárna firmě Dolfin Real Estate, která je chtěla přebudovat a pronajmout městskému Technologickému centru. Později radnice přišla s možností, že v objektu budou sídlit městská policie, živnostenský odbor, správa nemovitostí a část technických služeb. V roce 2015 padla i varianta, že by z kasáren bylo polyfunkční centrum pro podnikání a vzdělávání.

Od roku 2019 v areálu kasáren funguje parkovací dům Jana Gayera pro 284 aut. Vybudovala jej soukromá společnost ISP Hradec Králové, která na základě třicetileté koncese v Hradci Králové provozuje parkovací systém.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, reality, armáda, Královéhradecký, Hradec Králové, Kasárna, Královéhradecký kraj, Jan Gayer, Muzeum východních Čech, Petr Grulich, Martina Berdychová, Východočeši, Technologické centrum a.s., Dolfin Real Estate, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kasárna v Hradci Králové chce kraj předělat na muzejní a kulturní centrum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.