Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes si připomínáme Cyrila a Metoděje. Dnešek paradoxně s jejich životem nijak nesouvisí

Celá Česká republika si dnes připomíná Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje jako státní svátek. Státní svátek každoročně připadá na 5. července. V roce 863 přišli bratři ze Soluně na Velkou Moravu, aby prosadili staroslověnštinu. Tento den si připomínají lidé i na Slovensku nebo Chorvatsku.

5. červenec je datum, který je zapsán v kalendářích, avšak s příchodem Cyrila a Metoděje nemá moc společného. Na Velkou Moravu dorazili bratři pravděpodobně už v květnu. Jedním z důvodů pro připomínání příchodu právě v toto datum je nevhodná roční i liturgická doba dřívějšího data 9. března a také vzrůstající kult Jana Husa, jehož svátek připadá na 6. července.  

Poprvé se oslava příchodu věrozvěstů konala 5. července v roce 1963. Doslova si ji vyžádal olomoucký arcibiskup Bedřich z Fürstenberka. Tehdy šlo o tisícileté výročí příchodu bratrů ze Soluně na Velkou Moravu.  

Na Velkou Moravu dorazili bratři jako výjimečně vzdělaní. Konstantin patrně jako kněz a Metoděj jako jáhen. Konstantin patřil k nejvýznamnějším učencům své doby. Byl teologem, řečníkem, profesorem filozofie v Konstantinopoli a polyglotem. Později přijal jméno Cyril. Jeho bratr Metoděj byl státní úředník. Po Konstantinově smrti se ujal vedení velkomoravské misie a završil jejich společné dílo.  

Kromě proslavení staroslověnštiny bylo jejich úkolem i sestavení soudního zákona, který nebude šetřit lidi, kteří nepřijali křesťanství. Trestem mělo být seslání hromů a blesků. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Zelený | Zdroj Reflex, Novinky

Štítky svátek, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, Cyril a Metoděj, Česko, Velkomoravská říše, Soluň, Chorvatsko, Slovensko, Jan Hus, Konstantinopol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes si připomínáme Cyrila a Metoděje. Dnešek paradoxně s jejich životem nijak nesouvisí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.