Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Alkohol za volantem může zabíjet. V hradeckém kraji na to celá řada lidí nemyslí

Řidiči pod vlivem alkoholu nejsou pro policii v Královéhradeckém kraji ničím výjimečným. Doslova vražedná může být i půl promile. Ačkoliv si to řidič neuvědomuje, i malé množství alkoholu ovlivňuje jeho styl jízdy.

„Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu,“ uvedla na webu policie Lucie Konečná. Řidič pod vlivem je často agresivnější a snižuje se mu účinnost periferního vidění. Člověk za volantem tak vidí pouze tunelově a nevnímá například riziko na kraji vozovky.  

Není vždy pravidlem, že řidič za volant usedne pod vlivem alkoholu úmyslně. Často jde o takzvaný zbytkový alkohol. O něm řidič nemusí vědět vůbec. „Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce,“ doplňuje mluvčí.  

Tento týden kvůli alkoholu přišel o řidičský průkaz například muž z Náchodska. Při silniční kontrole nejdříve nadýchal 1,7 a následně 1,9 promile alkoholu. Za trestný čin mu hrozí až rok vězení.  

Do 0,3 promile se jedná o přestupek s pokutou do 20 tisíc korun a zákazem řízení až na jeden rok. Od 0,3 promile výš jde opět o přestupek. Avšak řidič dostane sedm trestných bodů a k tomu zákaz řízení až na jeden rok.  

Odmítnutí dechové zkoušky je za sedm trestných bodů, pokutu 50 tisíc korun a dva roky bez papírů. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miguel Ángel Ramón | Pixabay

Štítky alkohol, doprava, policie, vliv, promile, řidič, soustředění, jízda, ČR, Královéhradecký, kraj, silnice, látka, Královéhradecký kraj, Lucie Konečná, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alkohol za volantem může zabíjet. V hradeckém kraji na to celá řada lidí nemyslí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.