Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jičín zpracuje plán udržitelné mobility. Do jeho tvorby se zapojí i místní občané

Doprava je velkým tématem v každém větším městě. V Jičíně se nyní rozhodli, že zpracují dlouhodobý plán udržitelné městské mobility. Ten bude vznikat postupně v letech 2022 až 2024. Do jeho tvorby se zapojí i celá řada místních obyvatel.

„Udržitelný plán mobility přesahuje hranice jednoho volebního období a pojedná o dopravě a provozu ve městě do vzdálenější budoucnosti. Právě proto je nutné, aby jeho sestavování probíhalo co nejvíce komplexně a zohlednilo různé zájmy a názory obyvatel,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.  

Město vytvořilo čtyři pracovní skupiny. Každá z nich je složena z obyvatel Jičína s různými zájmy a zaměřením. První skupina se zaměří na pěší dopravu a veřejné prostranství. Druhá bude řešit automobilovou dopravu včetně parkování. Třetí se zaměří na cyklistiku a čtvrtá na veřejnou dopravu.  

„Poptávka veřejnosti po řešení provozu po městě je dlouhodobě velmi silná. V Jičíně je více problémových míst,“ vysvětluje Jireš. 

V automobilové dopravě je největší problém s nedostatkem parkovacích míst. Mezi další nedostatky podle radnice patří problémy v dopravních špičkách, zatížení centra nebo některé nepřehledné křižovatky. Naopak cyklistům zase chybí vhodné trasy. V kategorii pěší dopravy se budou řešit úzké, nevyhovující a na některých místech chybějící chodníky.  

„Z hlediska veřejné dopravy je problémem nedořešená integrace do širší veřejné dopravy, včetně vlakových spojů, a také nevyhovující stav autobusového nádraží,“ dodává Jireš. 

Plán udržitelné mobility v následujících dvou letech vytipuje nejproblémovější místa a nabídne konkrétní řešení. Za jeho vypracování jičínská radnice zaplatí 2,35 milionu korun.  

Ohodnoť článek

Foto Jakub Podobský

Štítky mobilita, plán, dlouhodobě, doprava, MHD, auto, pěší, cyklista, Jičín, komplikace, problémové, řešení, skupina, obyvatelé, silnice, radnice, veřejná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín zpracuje plán udržitelné mobility. Do jeho tvorby se zapojí i místní občané  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.