Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Rozhodnuto. Hradec Králové se stane vlastníkem celého kongresového centra Aldis

Kongresové centrum Aldis se stane majetkem stotisícového Hradce Králové, od odborových svazů získá město všechny akcie Aldisu. Včera o tom rozhodli královéhradečtí zastupitelé. Kladně se vyjádřilo 24 z 30 přítomných zastupitelů. Za 51,45 procenta akcií Aldisu město zaplatí 26,36 milionu korun a stane se jediným vlastníkem Aldisu.

Zastupitelé Hradce Králové již v květnu schválili záměr koupě akcií. Rada města před týdnem schválila smlouvy o převodu akcií. Podepisování smluv a převádění akcií by podle Šmídové mohlo začít od středy 22. června.

Počátkem roku město s odboráři řešilo, jak Aldis zbavit zhruba šestnáctimilionové ztráty za minulé tři roky, a tím společnost stabilizovat. Záměr, že ztrátu vlastníci vyrovnají dobrovolnými peněžními vklady do Aldisu, se však nenaplnil, protože odboráři městu dali nabídku na odkup akcií Aldisu. Odbory pro prodej rozhodly proto, že Aldis nyní odborům nic nepřináší. Ani v minulosti z něj odbory žádné výnosy neměly, uvedli dříve zástupci Odborového svazu KOVO.

Před městem jako novým vlastníkem Aldisu bude úkol vyřešit problém vlastnictví pozemků pod budovou Aldisu a jeho parkovištěm. Pozemky o rozloze asi 10 tisíc metrů čtverečních vlastní stát a Aldis z nich platí nájem, letos to budou necelé tři miliony korun. Současná cena pozemků může být podle zástupců radnice kolem 72 milionů korun.

V minulých letech vedl Aldis se státem neúspěšný soudní spor o vlastnictví pozemků. Spory skončily uzavřením dohody o narovnání s tím, že Aldis státu za předchozí užívání pozemků zaplatil v letech 2019 a 2020 celkem 43 milionů korun.

V roce 2021 měl Aldis výnosy 28,2 milionu korun a kvůli covidovým omezením vykázal ztrátu 5,2 milionu korun. Významnou část výnosů společnosti tvořily v letech 2020 a 2021 státní podpory z programů antivirus. V posledním předcovidovém roce 2019 tržby Aldisu byly přes 41 milionů korun.

Centrum Aldis, které bylo otevřeno v roce 1993, je největším zařízením svého druhu v Královéhradeckém kraji a pořádá i akce celostátního významu. Disponuje jedním z největších sálů v zemi s kapacitou až 1,5 tisíce míst, celková kapacita objektu přesahuje 2,5 tisíce lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto aldis.cz

Štítky ČR, správa, služby, reality, firmy, Aldis, Hradec Králové, akcie, Kongresové centrum Aldis, pozemek, Odborový svaz KOVO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto. Hradec Králové se stane vlastníkem celého kongresového centra Aldis  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.