Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

TOP 09 a lidovci jdou v Trutnově do voleb opět v koalici. ODS samostatně

Strany TOP 09 a KDU-ČSL vytvořily pro zářijové komunální volby v třicetitisícovém Trutnově opět koalici. V roce 2018 obě strany kandidovaly pod značkou ÚPA 2018 a do zastupitelstva se po zisku 4,5 procenta hlasů nedostaly. V minulých volbách jasně vítězná ODS bude v Trutnově, druhém největším městě Královéhradeckého kraje, opět kandidovat samostatně. Na celostátní úrovni tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL koalici Spolu.

Kandidátem na starostu koalice TOP 09 a lidovců bude student Univerzity Hradec Králové a pracovník v sociálních službách Filip Bělík (TOP 09). Chce se zaměřit na zlepšení sociální politiky Trutnova a podpořit budování startovacích bytů pro mladé. Lídrem za KDU-ČSL bude konstruktér a bývalý zastupitel města Štěpán Vojáček. Koalici budou podporovat nezávislí kandidáti, za něž bude na kandidátce provozovatel restaurace U Bulánka v Batňovicích Petr Zach.

Podle krajského předsedy ODS a dlouholetého starosty Trutnova Ivana Adamce se vedly diskuse o tom, zda by všechny tři strany měly jít do voleb společně. "Po vzájemné dohodě jsme se rozhodli, že půjdeme samostatně," řekl Ivan Adamec, který byl starostou města od roku 1998 do loňského prosince a volby v Trutnově v čele ODS vyhrál šestkrát v řadě. Funkce starosty se Adamec vzdal kvůli pracovnímu vytížení, když se po loňských parlamentních volbách stal předsedou sněmovního hospodářského výboru.

Kandidátku ODS v Trutnově povede Adamcův nástupce v čele města, starosta a architekt Michal Rosa. Adamec řekl, že na kandidátce bude na devátém místě a bude se chtít stát řadovým členem zastupitelstva, jako jím je nyní.

Všechny zastupitelské kluby v Hradci Králové mají své lídry do letošních komunálních voleb

V současném zastupitelstvu města Hradec Králové je sedm politických subjektů. Všechny už mají své lídry do letošních komunálních voleb. Zatímco většina opozičních stran sází na ověřená jména, ze současného užšího vedení města není lídrem...

Po volbách v roce 2018 se na koalici v Trutnově dohodla ODS s Piráty, Volbou pro město Trutnov a Sdružením pro Trutnov. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu má čtyřkoalice 21 hlasů. V opozici jsou hnutí ANO, uskupení Žít v Trutnově a KSČM.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, TOP 09, KDU-ČSL, ODS, obce, Trutnov, koalice, Ivan Adamec, SPOLU, Královéhradecký kraj, Univerzita Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 a lidovci jdou v Trutnově do voleb opět v koalici. ODS samostatně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.