Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Po včerejším ochlazení a dešti se do Česka vrátí teplejší slunečné dny

Po místy tropické neděli se včera v Česku ochladilo, na řadě míst pršelo a někde se objevily i bouřky. Od úterka se ale vrátí slunečné dny a postupně se oteplí. Blízko tropické třicítky se mají teploty dostat ve středu, o víkendu by ji měly překročit. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na jeho webu a facebooku. Podle dlouhodobého výhledu počasí budou nadcházející čtyři týdny průměrné srážkově i teplotně.

Neděle byla podle meteorologů zatím nejteplejším dnem letošního roku. Tropická třicítka byla překročena na 14 stanicích, většinou ve Středočeském a Ústeckém kraji, teplotní rekordy ale nepadaly. Nejvyšší teplotu 31,9 stupně Celsia naměřili v Doksanech na Litoměřicku.

V úterý předpovídá ČHMÚ teploty podobné jako včera, maxima by tedy neměla překročit 25 stupňů Celsia. Od středy se dostanou blízko pod 30 stupňů Celsia a tropické úrovně znovu dosáhnou o víkendu. V neděli se mají v Čechách vyšplhat až na 35 stupňů Celsia. Koncem víkendu a v pondělí má začít od západu přibývat oblačnost doprovázená přeháňkami a bouřkami.

Celkově by nadcházející čtyři týdny neměly vybočovat z dlouhodobého normálu. Průměry nejnižších nočních teplot by měly být ve všech čtyřech týdnech vyrovnané a pohybovat se kolem 12 stupňů Celsia. "Obdobně týdenní průměry nejvyšších denních teplot očekáváme poměrně vyrovnané a měly by se pohybovat kolem 24 stupňů Celsia, v posledním týdnu předpovědi (4. až 10. července) kolem 22 stupňů Celsia," uvedli meteorologové.

Srážkově by tento týden předpovědi měl být na hranici průměrných a podprůměrných hodnot, další tři týdny by měly být srážkově průměrné.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pexels | Pixabay

Štítky počasí, tropické, ČR, léto, oteplení, předpověď, výhled, teploty, ČHMU, meteorologové, Královéhradecký, kraj, Česko, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, Facebook, Středočeský kraj, Ústecký kraj, okres Litoměřice, Doksany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po včerejším ochlazení a dešti se do Česka vrátí teplejší slunečné dny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.