Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje klesá

Počet obyvatel v Královéhradeckém kraji v letošním prvním čtvrtletí klesl o 358 na 542 225. Důvodem bylo to, že více lidí zemřelo, než se narodilo. Naopak stěhováním kraj obyvatele získal. Vyplývá to předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Lidé, kteří získali v souvislosti s válkou na Ukrajině dočasnou ochranu v ČR, nejsou ale v bilanci zahrnuti. Podle dat Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) v Hradci Králové bylo centrem od 2. do 31. března zaregistrováno 10 753 ukrajinských uprchlíků.

Takzvanou přirozenou cestu kraj přišel v prvních třech měsících roku o 438 obyvatel. V kraji od ledna do konce března zemřelo 1630 obyvatel, zatímco dětí se narodilo 1 192. Porodnost meziročně klesla o 273 dětí. Počet zemřelých podle statistiků meziročně výrazně klesl o 1 370 osob, tedy o 46 procent. S nemocí covid-19 podle dat ministerstva zdravotnictví v kraji v letošním prvním čtvrtletí zemřelo 134 lidí, zatímco před rokem to bylo 1 085 zemřelých.

Stěhováním kraj získal 80 lidí, když se z něj odstěhovalo 1 503 lidí a naopak 1 583 jich do kraje přišlo z jiných regionů nebo z ciziny. Z ciziny do kraje přišlo 468 lidí, z nich 62 procent tvořili muži. Z jiných krajů přibylo 1115 lidí.

Zvýšení počtu obyvatel zaznamenal pouze okres Hradec Králové, kde přibylo 14 lidí. Přírůstek tam byl dán stěhováním, které vykázalo kladné saldo 77 lidí. Všechny okresy kraje vykázaly větší počet zemřelých než nově narozených. V okresech Náchod a Rychnov nad Kněžnou lidí ubylo i stěhováním.

Královéhradecko bylo se 162 414 obyvateli nadále nejlidnatějším okresem. Nejméně obyvatel žilo na Rychnovsku, a to 78 305.

Statistici v prvním čtvrtletí zaznamenali 180 sňatků po 120 loni. Počet sňatků se vrátil na úroveň roku 2020, kdy jich v prvním čtvrtletí bylo 179.

Obyvatel České republiky v letošním prvním čtvrtletí přibylo o 3,2 na 10,52 milionu. Přírůstek zajistila jen zahraniční migrace. Zemřelých bylo více než narozených.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, demografie, 1. čtvrtletí, ČSÚ, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, stěhování, Český statistický úřad, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Hradec Králové, Ukrajina, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Královéhradeckého kraje klesá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.