Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Křišťálová popelnice se stěhuje z východních Čech. Nejlépe třídili lidé v Uherském Hradišti

EKO-KOM oslavil 25. narozeniny a zároveň vyhlásil výsledky tradiční ankety o Křišťálovou popelnici. Putovní trofej se přestěhuje z východočeské Chocně do Uherského Hradiště ve Zlínském kraji. Cena je každoročně udělována obci nebo městu s nejlepším odpadovým hospodářstvím. Vyhlašování soutěže o Křišťálovou popelnici se konalo tradičně v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, a to v rámci konference Odpady a obce 2022.

Každý obyvatel Česka loni v průměru vytřídil 71,8 kilogramu odpadů, tedy o pět kilogramů více než o rok dříve. Celková míra recyklace a využití nevratných obalů, kterých loni dali výrobci na trh 1,33 milionu tun, dosáhla 77 procent. Průměrná česká domácnost za jeden rok vytřídí 53,5 kilogramu papíru, 40,8 kilogramu plastů a 37,75 kilogramu skla.

V úvodu večera se představila celá řada řečníků, kteří zrekapitulovali dlouhých pětadvacet let společnosti EKO-KOM. „Na začátku jsme spolupracovali s deseti společnostmi. Dnes EKO-KOM spolupracuje s více než 21 tisíci firem, obcí a měst. Chtěl bych poděkovat 7,5 milionu obyvatel České republiky. Tolik nás totiž třídí,“ řekl ve své úvodní řeči předseda představenstva EKO-KOMu Tomáš Kadlec.

Ještě před samotným vyhlášením nejlepších obcí byla oceněna pětadvacetiletá spolupráce obcí a měst ve třídění odpadů. Děkovnou plaketu převzal Pavel Drahovzal, místopředseda Svazu měst a obcí České republiky. „Obdivuju úsilí komunálních politiků. Moc dobře vím, jak těžké je přemlouvat občany měst ke správnému třídění,“ pronesl na podiu.

Kdo v roce 2021 třídil nejlépe?

I letos se odpadové hospodářství hodnotilo ve třech kategoriích. Na prvním místě v obcích do 500 obyvatel se umístila Malá Úpa v Královéhradeckém kraji. „Chci poděkovat občanům, kterých je pouze 145. Možná i to je důvod, proč tady dneska stojím,“ vtipkoval na včerejším galavečeru starosta Malé Úpy Karel Engliš.

V kategorii obcí od 501 do pěti tisíc obyvatel má nejlepší hodnocení Pavlov v Jihomoravském kraji a v největších obcích se na prvním místě umístilo Uherské Hradiště. To se zároveň stalo i absolutním vítězem ankety.

„Jsem tu poprvé. Kdybych věděl, že to bude taková sláva, víc bych se těšil. A kdybych věděl, že tu budu stát jako absolutní vítěz, tak bych samou trémou nepřišel,“ řekl překvapený starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS). Zároveň poděkoval všem obyvatelům města. „Máme několik svozových firem, které se nám o odpad starají. A velice dobře funguje spolupráce se samotným EKO-KOMem,“ svěřil se Bláha Drbně.

Vyhlašování ankety o Křišťálovou popelnici se konalo v rámci dvoudenní konference Odpady a obce 2022 v Hradci Králové. Ta měla několik hlavních bodů. Řešilo se například odpadové hospodářství jako příspěvek k dosažení uhlíkové neutrality nebo třídění odpadů jako součást surovinové soběstačnosti. Konference pokračuje ještě dnes. Na programu je například budoucnost obecních systémů odpadového hospodářství.

Body se sbírají za množství odpadu i hustotu nádob na třídění

I letos měl každý kraj pět svých reprezentantů. Ze všech regionů vždy postoupili tři zástupci z regionálních kol. Další dva vybrali příslušní regionální manažeři EKO-KOMu.

Hodnocení probíhalo na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví. „Hodnotilo se množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou sbíranou komoditu. Hodnotil se také poměr tříděného odpadu a produkce komunálního odpadu, hustota sběrné sítě," říká mluvčí společnosti EKO-KOM Lucie Müllerová. Body navíc získaly také obce s nízkou produkcí směsného komunálního odpadu a obce, které sbírají všechny povinné komodity.

Loňským absolutním vítězem se stala východočeská Choceň se zhruba 8,5 tisíci obyvateli. „Je to ocenění příkladného přístupu choceňských obyvatel k třídění odpadu ale i práce osob, které se na chodu městského systému odpadového hospodářství podílejí," okomentoval před rokem úspěch starosta Chocně Jan Ropek (Živá Choceň).

V minulosti Křišťálová popelnice byla ve Vimperku (2019), Berouně (2018) nebo Litomyšli (2017). První zastávkou putovní trofeje v roce 2003 byl Třinec. Od té doby se konala anketa pravidelně. Až do nástupu pandemie koronaviru. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky EKO-KOM, křišťálová, popelnice, ocenění, anketa, vyhlášení, vítěz, Uherské Hradiště, odpad, odpadové, hospodářství, nejlepší, Hradec Králové, Odpady a obce, Choceň, Východní Čechy, Česko, Zlínský kraj, Kongresové centrum Aldis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křišťálová popelnice se stěhuje z východních Čech. Nejlépe třídili lidé v Uherském Hradišti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.