Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Krkonoších začíná horská pastva. Turisté by neměli na louky vstupovat a zvířata krmit

Hospodáři v Krkonoších začínají plánovat pastvu svých zvířat. Na horách a ve vyšších polohách se s pastvou začíná později. Ještě před pár dny na loukách ležel sníh. Návštěvníci národního parku můžou narazit na krávy, ovce, kozy nebo koně. Neměli by si jich ale všímat. A už v žádném případě krmit.

Pastva hospodářských zvířat v Krkonoších je logisticky náročná činnost. Zatímco v minulosti stačilo zvířata jen vypustit, dnes už se plánuje prakticky všechno. „Při plánování hospodáři pečlivě zvažují, kde s pastvou začnou a skončí, jak a kudy na enklávu zvířata dopraví a odkud je budou schopni zase odvézt či přehnat zpět na zimoviště,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí správy parku Radek Drahný.  

Ještě před vypuštěním na pastvu se zvířatům kontrolují známky, provedou se odběry krve a všechny kusy dobytka se naočkují. Každou z vybraných luk pak ještě osobně prohlíží sám hospodář.  

„Dále pečlivě naplánuje den, kdy se budou zvířata přepravovat či přehánět a to především s ohledem na počasí, ale i aktuální turistickou sezonu,“ dodává Drahný.  

Pastvu komplikují turisté neukázněným chováním  

Průběh pastvy hospodářských zvířat v Krkonoších mohou komplikovat turisté. „Je zakázáno vstupovat na neposečené louky,“ uvedl Drahný. Ne všichni toto pravidlo dodržují.  

Lidé by si přes louky neměli zkracovat cesty a vyšlapávat zkratky, manipulovat s balíky sena nebo vstupovat do ohrad. Stejně tak je zakázáno hospodářská zvířata plašit nebo je krmit.  

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky Krkonoše, KRNAP, hospodář, pastva, zvíře, hory, turisté, louka, hospodářské zvíře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších začíná horská pastva. Turisté by neměli na louky vstupovat a zvířata krmit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.