Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradeckému dopravnímu podniku v práci chybí 50 řidičů. Od zítřka dojde k omezení dopravy

Dopravní podnik Hradec Králové musí omezit některé spoje. Důvodem je nedostatek řidičů. Od zítřka budou všechny autobusy a trolejbusy jezdit pouze podle prázdninového jízdního řádu. Jedinou výjimkou budou školní spoje. Ty zůstanou bez omezení. Hradeckému podniku chybí 14 tabulkových řidičů. Dalších 36 zaměstnanců čerpá nemocenskou.

Kvůli pandemii výrazně ubylo cestujících. V minulém roce MHD přepravilo 32,2 milionu lidí. Před nemocí COVID-19 kolem 38 milionů cestujících.  

Špatná personální situace se v Dopravním podniku Hradec Králové řeší několik týdnů. Chybí především kvalifikovaní řidiči, které se snaží společnost alespoň částečně nahrazovat kolegy z technicko-hospodářských pozic nebo mechaniky.   

„V dopravním podniku máme dlouhodobě podstav, ale situaci se dařilo zvládat. Větší úbytek řidičů nastal teď na jaře po ústupu koronaviru, jelikož se obnovily plánované zákroky a operace v nemocnicích nebo je opět umožněno absolvovat zdravotní pobyty,“ potvrdil v tiskové zprávě ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.  

Podle informací Hradecké Drbny je průměrně nemocných deset řidičů denně. V současnosti však nemocenské volno čerpá 36 řidičů. Tabulkově Dopravní podnik Hradec Králové potřebuje 225 řidičů. Současně jich má 211. 

Do stabilizace personální situace musí cestující pracovat s jízdním řádem ve druhém sloupci s názvem „Pracovní den – omezení dopravy MHD“. Výjimkou jsou pouze školní spoje. V provozu zůstanou všechny linky, které sváží děti do škol.   

Hradec Králové není jediný, který řeší nedostatek řidičů   

Nedostatek řidičů řeší i ostatní krajská města v České republice. Například k omezení některých svých linek přistoupil i dopravní podnik v Českých Budějovicích. Ani on nemá dostatek personálu, aby udržel běžný provoz. Dočasně tak upravil jízdní řád.   

Na rozdíl od Hradce Králové chtějí České Budějovice své zaměstnance motivovat. Proto se podnik rozhodl o vyplacení mimořádné odměny ve výši tří tisíc korun. „Řidičům městské hromadné dopravy, kterých má DPMCB aktuálně nedostatek, jsme schválili mimořádnou odměnu tři tisíce korun měsíčně jako stabilizační příspěvek pro stávající zaměstnance i pro oslovení nových zájemců,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Barbora Smudková.    

Dopravní podnik v Hradci Králové k mimořádným odměnám zatím nepřistoupil. Při náboru nových zájemců spoléhá na média. „Jde v kompletní mediamix včetně PR propagace. Jde v podstatě o několikaletou kontinuální náborovou a informační kampaň,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu mluvčí podniku František Meduna.  

Podle jeho slov nabízí dopravní podnik celou řadu benefitů, které mají zájemce přesvědčit. Jeden z největších je náborový příspěvek ve výši od 15 do 50 tisíc korun. Konkrétní částka je kvalifikace daného zájemce. „Průměrná mzda řidiče Dopravního podniku Hradec Králové je 33,5 tisíc korun,“ potvrdil redakci Meduna.  

Mezi další benefity lze zařadit pět týdnů dovolené, penzijní připojištění ve výši tří procent hrubé mzdy, odměny za jízdu bez nehod, pravidelné školení, pravidelný příjem, pevný rozpis směn nebo zkrácení pracovního úvazku.  

Ohodnoť článek

Foto DPMHK

Štítky dopravní, podnik, Hradec Králové, řidiči, nedostatek, omezení, spoje, linky, MHD, prázdninový, režim, benefit, ČR, doprava, veřejná, dopravní společnost, jízdní řád, městská hromadná doprava, Drbna.cz, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradeckému dopravnímu podniku v práci chybí 50 řidičů. Od zítřka dojde k omezení dopravy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.