Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bezpečnostní sítě na Bílou věž v Hradci Králové se musí vyprojektovat. Město vybralo dodavatele dokumentace

Pár šroubů a pletivo – nijak složitě zabezpečení Bílé věže v centru Hradce Králové nevypadá. Jde však o historickou budovu. Proto je třeba zpracovat kompletní projektovou dokumentaci. Dodavatele těchto podkladů tento týden schválila rada města. Jen papírování bude radnici stát 330 tisíc korun. K samotnému zabezpečení pravděpodobně dojde až na konci letošního roku.

O zabezpečení Bílé věže na Velkém náměstí mluvilo už minulé vedení města. Konečné rozhodnutí padlo až na konci letošního ledna na jednání zastupitelstva. Prvním krokem bylo vypsání výběrového řízení na samotného projektanta.  

„Vysoutěžili jsme společnost, která i včetně autorského dozoru nabídla cenu 330 tisíc korun bez DPH. Tento týden tuto nabídku schválili radní města, tudíž lze předpokládat, že v červnu začne projektant projektovat,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).  

Až bude mít město všechny potřebné dokumenty, vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele. Bláha předpokládá, že by k tomu mohlo dojít na podzim. Společnost bude muset zvolit styl a materiál tak, aby výrazně nenarušil vzhled historické budovy.  

„Řešení zabezpečení proti pádu musí být provedeno tak, aby respektovalo kulturně historické hodnoty ochozu renesanční Bílé věže. To znamená, že lze připustit minimum bodů na ukotvení ochranných konstrukcí. Nejlepší je samozřejmě využít ta stávající kotevní místa, jako je zábradlí, které se již na ochozu nachází,“ komentuje v tiskové zprávě vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta. V současné době se počítá s tím, že umisťování bezpečnostních sítí proběhne za běžného provozu.  

Z pohledu radnice je zabezpečení nutné. A to i navzdory některým názorům z řad veřejnosti. Dominantu města si totiž vybírali lidé, kteří se rozhodli vzít si život. K podobné tragédii v letošním ani loňském roce nedošlo. Avšak od roku 2016 zde vyhaslo pět lidských životů. Poslední v roce 2020. Šlo o dvacetiletou dívku.  

Bílá věž v Hradci Králové byla dokončena v roce 1589. Původně fungovala jako strážní a požární věž. Bílá věž měří 72 metrů, její ochoz se nachází po celém jejím obvodu ve výšce 50 metrů nad zemí. Je zde umístěn jeden ze tří největších zvonů v České republice – zvon Augustin, na který se zvoní při významných dnech. Lidé, kteří se vydají na vrchol Bílé věže musí zdolat 226 schodů.  

Ohodnoť článek

Foto Bílá věž

Štítky Bílá věž, zabezpečení, ochoz, pletivo, síť, hasiči, záchrana, historie, sebevrah, tragédie, nehoda, dominanta, rada, zastupitelstvo, Hradec Králové, Bílá věž (Hradec Králové), radnice, Jiří Bláha, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnostní sítě na Bílou věž v Hradci Králové se musí vyprojektovat. Město vybralo dodavatele dokumentace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.