Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město chce vlastní parkovací systém. S financováním parkování musí pomoct stát, říká náměstek Marek

Na parkování v Hradci Králové má každý vlastní názor. Pokud se na toto téma uslyšíte bavit řidiče, většinou budou mluvit o přehlcených parkovištích a nedostatku parkovacích míst prakticky po celém městě. Hradecká radnice sice má několik konkrétních nápadů, jak situaci zlepšit, dlouhodobá koncepce však neexistuje. Podle náměstka primátora Pavla Marka (ANO), by bylo třeba, aby s vybudováním nových parkovacích míst městům pomáhal stát. Přečtěte si s ním rozhovor na téma parkování v Hradci Králové.

Má Hradec Králové dlouhodobou koncepci, která povede ke zlepšení parkování?
Nelze říct, že by byla k dispozici pouze jedna koncepce nebo smlouva, kterou lze aplikovat na veškeré parkování v našem městě. Každopádně tuto problematiku pravidelně sledujeme a snažíme se hledat v rámci možností optimální řešení pro všechny. 

Město v současné době zpracovává plán udržitelnosti mobility. Co to znamená a jak to celé funguje?
Plán udržitelné mobility, analyzuje stávající stav včetně parkování a formuje vizi dlouhodobého rozvoje. Podrobnosti jsou k dispozici na adrese hradecjede.cz. Parkování je jen jednou ze součástí celkového řešení dopravy ve městě a mají na něj vliv i ostatní typy dopravy včetně historických rozhodnutí města.

Existuje tedy nějaký plán, projekt nebo projekty, které se zabývají parkováním v Hradci Králové z dlouhodobého hlediska?
Jak jsem již uvedl výše, je otázkou, o jaký dokument se jedná. Dopravě včetně problematiky parkování se například věnuje projekt Plán udržitelné mobility neboli SUMP. Ten bude vycházet ze současných studií a schválených dokumentů a bude představovat dlouhodobou vizi do roku 2040.

Parkovací dům u nemocnice v Hradci Králové by měla zaplatit okolní města. Krajský úřad se pustil do vyjednávání

Parkování u Fakultní nemocnice Hradec Králové – téma, které dlouhá léta nevede k žádnému východisku ani řešení. Už několik let se mluví o parkovacím domu před areálem nemocnice. Chybí však investor i peníze. Královéhradecký kraj přišel s nápadem,...

V Hradci Králové celou řadu parkovacích míst spravuje soukromá společnost ISP, která má s radnicí smlouvu. Co je jejím obsahem?
Od roku 2006 je v Hradci Králové provozován Integrovaný systém parkování, který je budován na základě koncesní smlouvy mezi městem a společností ISP HK. Na základě této smlouvy se město zavázalo předat koncesionáři do správy na období 30 let parkovací místa v oblasti ISP v celkovém rozsahu přibližně 7 700 parkovacích stání.

Zároveň bylo cílem získat za to zajištění provozu těchto parkovacích míst spolu s investicemi do parkovacích domů (minimálně tisíc míst) a dalších parkovacích míst. Právě tato smlouva systém parkování ve městě ovlivňuje velmi významně.

Jaký máte názor na tuto smlouvu?
Smlouva je platná do roku 2036! Osobně bych v té i současné době preferoval jiný, a to městský parkovací systém, proto se nyní snažím o jeho vybudování tam, kde je to možné. Podle mého názoru jsou občané ochotni spíše přispívat městu než soukromé firmě a také by to celou řadu věcí výrazně zjednodušilo.

Prostě by to mělo mít město pod svou kontrolou jako vše strategické, a to parkování určitě je. V té době jsem však v politice nebyl, a tak se občané musí ptát zejména těch, kdo tuto smlouvu navrhli a prosadili. Každopádně… Byla vytvořena pracovní skupina zabývající se činností ISP a řešením podnětů k provozu ISP jako například úpravy cenových tarifů nebo plošného a časového rozsahu zpoplatnění.

„Problém s parkováním v Hradci Králové nevyřešíme ze dne na den.“

Jsou v dohledu konkrétní projekty, které parkovaní v krajské metropoli zlepší? Popřípadě jaké?
Ve spolupráci s Městkou policií a komisemi místních samospráv vytipováváme a neustále vyhodnocujeme všechny podněty a možnost ke zřízení dalších i třeba jen několika parkovacích míst. Každé parkovací místo má cenu zlata. Někdy to vypadá jednoduše, ale není. Je k tomu vždy potřeba řada stanovisek i státních orgánů a někdy jsou stanoviska zamítavá, například u záboru zeleně, čemuž samozřejmě rozumím. Ne všichni rádi vyměníme travnaté plochy za parkoviště.

Po konzultacích s komisemi místních samospráv a občany se připravuje rozšíření placených parkovacích ploch, což by mohlo uvolnit tyto plochy od dlouhodobě stojících vozidel.

A další konkrétní projekty? Popřípadě nápady, které chce město realizovat?
Rádi bychom v blízké budoucnosti také uvedli v činnost městský parkovací systém, který již bude obsluhovat město pravděpodobně prostřednictvím našich Technických služeb a bude se podílet časem třeba na financování MHD či cyklostezkách, parkovacích systémech pro kola a dalších věcech kolem dopravy. Tento systém by mohl znamenat lepší optimalizaci parkování mimo zónu ISP. Do budoucna by mohl také tuto zónu ISP převzít a město tak mohlo mít celkový systém parkování pod svou správou.

Dále připravujeme s Technickými službami nové parkoviště o desítkách parkovacích míst v lokalitě na Rybárně, které občané budou moci používat již v letních měsících. Je toho mnoho, ale deficit je za desítky let vzhledem ke zvyšujícímu se počtu automobilů prostě obrovský.

Parkování u Fakultní nemocnice Hradec Králové je peklo. Co na to zastupitelské kluby?

Hradecká Drbna přináší další díl, ze svého pravidelného seriálu s názvem Politická korida. Tentokrát jsme se ptali všech zastupitelských klubů ve vedení Hradce Králové na parkování u hradecké nemocnice. Zajímalo nás, jak jednotlivé strany a...

Slyšela jsem, že radnice uvažuje o zákazu parkování kamionů na parkovišti u Flošny.
Připravuje se zákaz vjezdu a parkování nákladních vozidel a autobusů na parkovišti u Flošny, kde bude tento prostor vyznačen pro parkování dalších sedmdesáti osobních automobilů. To ocení zejména návštěvníci Flošny i ti, kteří toto parkoviště používají jako blízké centru města.

Jedna z našich čtenářek nás upozorňovala na to, že město upravuje parkovací plochy u škol. Jak konkrétně pracujete s parkováním v těchto lokalitách?
Ano. Město postupně třeba upravuje prostory v okolí školských zařízení (například MŠ ZŠ Jiráskovo náměstí, ZŠ Bezručova, MŠ Kampanova) pro vyjasnění parkovacích ploch a uvolnění prostoru pro bezpečný pohyb školáků. Věřím, že toto občané velmi ocení.

A co nové parkovací domy? Kromě toho u Fakultní nemocnice Hradec Králové… Jsou v plánu nějaké další?
ISP připravuje vybudovat nový parkovací dům na Slezském předměstí v blízkosti polikliniky a české správy sociálního zabezpečení, kde jsou velké parkovací potřeby.

„S financováním parkovacích míst musí pomoct stát.“

Závěrem bych se ráda zeptala, jak vy sám hodnotíte parkování v Hradci Králové…
Jsou lokality, kde je to ještě dobré. Pak jsou lokality, kde se lidem nedivím, že jsou naštvaní. Staví se, parkovací normy jsou podle mě nedostatečné. Občané chtějí mít auto na dohled a někdy je ne jedno. Přibývá firemních aut a dodávek a někdy i obytných vozů a karavanů. Očekávat však, že se situace výrazně zlepší během několika let po celém městě a že nebude žádný problém je asi z říše sci-fi.

Náklady s vybudováním parkovacích míst jsou obrovské a podle mého mimo možnosti rozpočtu zejména v době energetické krize, která dopadá na celé město. Jsem realista, ne vyprávěč pohádek. Pokud vláda se nerozhodne podpořit dobudování parkovacích systémů, třeba velkým dotačním titulem, kde by si město sáhlo na miliardy korun, bude systém optimalizován a budován postupně, a občas se podaří něco, co některé z lokalit pomůže výrazněji. Například velký parkovací dům u nemocnice by podle mě měla jednoznačně financovat vláda. Je to mimo finanční možnosti města.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky parkování, Hradec Králové, Pavel Marek, situace, plán, projekt, vize, financování, doprava, ČR, rozhovor, ISP Hradec Králové, a.s., radnice, ANO 2011, Flošna, Česká správa sociálního zabezpečení, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce vlastní parkovací systém. S financováním parkování musí pomoct stát, říká náměstek Marek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.