Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fakulta informatiky a managementu hradecké univerzity začala učit uprchlíky česky

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové (FIM UHK) začala učit ukrajinské uprchlíky češtinu. Společně s Integračním centrem pro cizince fakulta otevřela speciální kurz Českého jazyka. První začal fungovat včera. Další se budou postupně přidávat až do srpna.

„Možnost účasti na výuce byla nabídnuta 27 uchazečům ve věku od šestnácti do osmapadesáti let. Povětšinou se jednalo o jednotlivce nebo o matky se staršími dětmi,“ uvedla v tiskové zprávě Zuzana Dostálová z děkanátu FIM UHK. Nakonec se do kurzu přihlásilo 12 zájemců. Devět žen a tři muži.  

První dvouhodinový kurz Českého jazyka se na půdě Univerzity Hradec Králové konal včera. V plánu je kurzy pořádat pravidelně. První zmíněná skupina se bude učit každé pondělí a úterý odpoledne. Celkem má jít o 20 vyučovacích hodin. Tedy deset dvouhodinových lekcí. Pro účastníky je zdarma. Jeho absolventi obdrží osvědčení.  

Další kurzy českého jazyka chystá Univerzita Hradec Králové s ministerstvem školství. Těchto kurzů bude pět po 80 vyučovacích hodinách. Konkrétní vyučovací hodiny budou rozepsány v období od května do srpna.  

„Cílem projektu je umožnit dětem migrujících z Ukrajiny osvojit si a zdokonalit základy češtiny a překonat jazykovou bariéru, díky čemuž se budou moci lépe začlenit do české společnosti, pokračovat ve vzdělávání na středních školách, přihlásit se ke studiu na českých vysokých školách nebo se v budoucnu úspěšně uplatnit na trhu práce,“ upřesňuje v tiskové zprávě Helena Holubičková, vedoucí Institutu dalšího vzdělávání na FIM UHK. 

Ohodnoť článek

Foto UHK

Štítky UHK, FIM, Hradec Králové, vzdělání, český, jazyk, Ukrajina, uprchlík, kurz, univerzita, Univerzita Hradec Králové, čeština, Zuzana Dostálová, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakulta informatiky a managementu hradecké univerzity začala učit uprchlíky česky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.