Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v sezoně 2022/2023 šest premiér

Klicperovo divadlo v Hradci Králové v sezoně 2022/2023 nabídne šest premiér. První premiérou bude adaptace románu Hermanna Brocha Očarování v režii Ondřeje Štefaňáka, kterou divadlo uvede 8. října ve Studiu Beseda. Půjde o světovou premiéru, informovali dnes ČTK zástupci divadla. V uplynulé sezoně 2021/2022 uvedlo Klicperovo divadlo osm premiér, poslední byla 20. dubna antická tragédie Orestés v režii Jakuba Nvoty.

"Čtyři tituly budou světovou premiérou, jeden titul bude premiérou českou a v jednom případě se bude jednat o českou klasiku, ale upravenou na míru přímo pro hradecký soubor. Jsou to plány odvážné, ale věříme, že díky kvalitním tvůrcům se nejedná jen o touhu po originalitě za každou cenu, ale především o co nejatraktivnější nabídku napříč diváckým spektrem," uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Druhou premiérou bude 15. října na hlavní scéně česká premiéra nejnovější hry Florianna Zellera Bílý jelen v režii Pavla Kheka.

Předvánočním titulem a třetí premiérou sezony 2022/2023 bude dramatizace románového bestselleru Vojtěcha Matochy Prašina. Klicperovo divadlo ji uvede 10. prosince na hlavní scéně. "Knižní předloha byla v roce 2019 nominována na Cenu Magnesia Litera v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež," uvedl Sedláček.

Čtvrtou premiérou nadcházející sezony bude Její pastorkyňa v režii Diany Nečášek Šoltýsové, kterou divadlo nabídne 4. března 2023 na hlavní scéně. V dramatu Gabriely Preissové se v roli Kostelničky divákům představí Pavla Tomicová.

Pátou premiérou bude hra napsaná přímo pro Klicperovo divadlo. Půjde o novou hru Reného Levinského s názvem Celý život nestačí v režii Jana Friče. Premiéra v Klicperově divadle by měla být 6. května 2023. Podle dramaturga inscenace Martina Satoranského jde o vysoce aktuální příběh ze současného Podkrkonoší, který je věnován spisovateli Aloisi Jiráskovi a východním Čechám.

Závěr sezony bude patřit hře Tělo tajné agentky v režii Tomáše Dianišky, na jejíž premiéru se diváci mohou těšit 27. května 2023 na hlavní scéně.

Klicperovo divadlo se společně s Divadlem Drak a neziskovou organizací Kontrapunkt každoročně podílí na hradeckém mezinárodním divadelním festivalu. Divadelní přehlídka nazvaná Regiony - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové se uskuteční na více než 30 místech v historickém centru města a jeho okolí od 24. června do 1. července. Předprodej vstupenek na festival začal v pondělí 9. května.

Festival nabídne stovky divadelních, hudebních a doprovodných produkcí z české i mezinárodní scény od činohry, alternativního divadla, tance, performancí, autorských představení přes loutkové divadlo a pohádky až po koncerty a diskuse. Program je opět naplánován nejen do divadel, ale i do městských parků, ulic či na náměstí.

Zřizovatelem Klicperova divadla jsou město Hradec Králové a Královéhradecký kraj.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, divadlo, Klicperovo, Hradec Králové, Klicperovo divadlo, premiéra, Hermann Broch, Jakub Nvota, Martin Sedláček, Alois Jirásek, Gabriela Preissová, Pavla Tomicová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v sezoně 2022/2023 šest premiér  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.